Curtea Constituţională amână decizia în cazul căsătoriilor gay

27 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Curtea Constituţională amână decizia în cazul căsătoriilor gay

UPDATE 12:25 - Curtea Constituţională a decis să amâne până pe 29 noiembrie o decizie privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate.

În urma discuţiilor, judecătorii au hotărât să amâne decizia pentru a strânge mai multe informaţii. CCR ia în considerare inclusiv solicitarea de puncte de vedere de la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situaţii asemănătoare în alte state ale Uniunii Europene.

____________________

Curtea Constituțională a României (CCR) va dezbate, astăzi, sesizarea referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex.

Excepţia de neconstituționalitate se referă la dispozițiile art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil și a fost ridicată într-un proces de Asociația ACCEPT și cuplul Relu Adrian Coman-Robert Clabourn Hamilton, căsătoriţi în Belgia, stabiliţi în SUA, dar care vor să se mute în România.

Art. 277 din Codul civil — Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria — prevede la alin.(2): "Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) — Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile".

CCR a constatat, pe 21 iulie, că o propunere legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei. 

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, președintele Curții, Valer Dorneanu, precizând că CCR nu s-a pronunțat asupra oportunității acestei modificări a Constituției.

Judecătorii constituționali au arătat, în motivarea deciziei, că prin înlocuirea sintagmei "între soți" cu sintagma "între un bărbat și o femeie" se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie.

"Examinând redactarea art. 48 alin. (1) din Constituție, propusă de inițiatorii revizuirii, Curtea constată că aceasta nu este de natură să facă să dispară sau să înlăture, elimine ori anuleze instituția căsătoriei. De asemenea, toate garanțiile dreptului la căsătorie, astfel cum sunt consacrate în textul constituțional de referință, rămân neschimbate. Prin înlocuirea sintagmei 'între soți' cu sintagma 'între un bărbat și o femeie' se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului", se menționează în motivare.

Ei au apreciat că legiuitorul a pornit, în momentul adoptării Constituției, de la accepțiunea tradițională în privința căsătoriei, văzută ca uniunea între un bărbat și o femeie.

"În anul 1991, când Constituția a fost adoptată, căsătoria era privită în România în accepțiunea sa tradițională, de uniune între un bărbat și o femeie. Această idee este susținută de evoluția ulterioară a legislației în materia dreptului familiei din România, precum și de interpretarea sistematică a normelor constituționale de referință. Astfel, art.48 din Constituție definește instituția căsătoriei în corelație cu protecția copiilor, deopotrivă 'din afara căsătoriei' și 'din căsătorie'. Este evidentă, deci, componenta biologică ce a fundamentat concepția legiuitorului constituant în privința căsătoriei, fiind fără îndoială că aceasta a fost privită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, câtă vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naște copii", se arată în motivare.

Curtea a concluzionat că inițiativa de revizuire a Constituției este constituțională, întrucât nu suprimă dreptul la căsătorie ori garanții ale acestuia, referindu-se exclusiv la dreptul la căsătorie și relațiile de familie ce rezultă din căsătorie.

Pe 23 mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent și transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispozițiilor constituționale.

Potrivit Coaliției pentru Familie, această propunere legislativă de revizuire a Constituției are ca scop protejarea explicită a familiei și a drepturilor părinților.

Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituție este: ''Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor''. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Inițiatorii au propus ca referendumul național pentru modificarea Constituției în acest sens să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare.

Căsătoria dintre doi bărbați

Adrian Coman și Clai Hamilton s-au căsătorit în urmă cu șase ani, în Belgia, iar de trei ani, Adrian încearcă să obțină recunoașterea statului român că americanul Clai Hamilton este soțul său și să îi acorde drept de rezidență în România. Curtea Constituțională este chemată să se pronunțe asupra constituționalității alineatelor 2 și 4 din art. 277 din Codul Civil, care se referă la libera circulație în UE și la nerecunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex, încheiate în afara țării.

În anul 2013, cei doi soți au depus la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) o solicitare privind recunoașterea vieții de familie, în vederea exercitării dreptului la libertate de circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene. IGI a refuzat, pe motiv că, potrivit Codului Civil, căsătoriile între persoanele de același sex sunt interzise în România.

În momentul de față, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de trei luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un cetăţean român.

De atunci, cei doi se judecă cu statul român. Codul Civil stipulează că efectele relaţiei de familie, chiar şi în cazul soţilor de acelaşi sex, trebuie respectate în contextul exercitării dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene.

Prin urmare, CCR trebuie să stabilească dacă cele două articole din Codul Civil sunt sau nu constituționale ((2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România și (4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile).

Jurisprudența CEDO în privința căsătoriilor între persoane de același sex

Jurisprudența CEDO de până în 2015 a fost favorabilă căsătoriei tradiționale dintre un bărbat și o femeie. Una dintre ultimele decizii în acest sens a fost cea din 16 iulie 2014, în cauza Hamalainen contra Finlanda, în care se spune că statele nu au obligația să ofere acces la căsătorie cuplurilor de același sex și că definiția căsătoriei și a familiei este cea tradițională. De asemenea, CEDO a statuat, în mai multe rânduri, că modalitatea în care statele reglementează acest subiect este o problemă internă.

La 21 iulie 2015, CEDO a dat o decizie care spunea, în premieră, că toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul la o formă de recunoaștere juridică a relațiilor de cuplu, fie că este vorba despre căsătorie, fie despre parteneriat civil. În Decizia CEDO se mai precizează că, în absența posibilității de a se căsători în Italia, opțiunea unui parteneriat legal sau a unei uniuni civile ar fi calea cea mai potrivită pentru recunoașterea legală a relațiilor dintre parteneri de același sex. Curtea a condamnat astfel Italia pentru încălcarea art. 8 din Convenția Drepturilor Omului, care se referă la dreptul la respect față de viața privată și familială.

Decizia CEDO din 21 iulie 2015 a fost dată ca urmare a sesizării depuse de trei cupluri de homosexuali, care au formulat o plângere împotriva statului italian, susținând că, deși li se permite să încheie un parteneriat civil, acesta este un act pur simbolic și nu le conferă niciun drept.

Căsătoria între persoane de același sex este permisă în prezent, în 11 dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, în timp ce parteneriatele între persoane de același sex sunt recunoscute în 24 de țări membre ale Consiliului. Țările din Consiliul Europei în care căsătoriile sunt premise: Belgia (2003), Spania (2005), Norvegia (2009), Suedia (2009), Portugalia (2010), Islanda (2010), Danemarca (2012), Franța (2013), Anglia, Țara Galilor și Scoția (2013 și 2014), Luxemburg (2015), Irlanda (2015). Finlanda a votat pentru egalitate în privința căsătoriei în 2014, legea urmând să intre în vigoare în 2017. În cele mai multe dintre aceste state este permisă, în plus, și adopția de copii.

În America, căsătoria între persoane de același sex este legală în șase state: Canada (2015), SUA (2015), Mexic (2009), Argentina (2010), Uruguay (2013), Brazilia (2013). Africa de Sud a devenit, în noiembrie 2006, prima țară africană care a legalizat parteneriatul civil sau mariajul între persoane de același sex.

În România, propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, care prevedea posibilitatea încheierii parteneriatelor civile între persoane de același sex, inițiată de deputatul Remus Cernea, a fost respinsă în Parlament, la 9 decembrie 2015.

Foto: Arhiva personală Clai și Adrian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră