SUA plănuiesc să trimită din nou astronauţi pe Lună

27 Mar 2019 | scris de M.C.
SUA plănuiesc să trimită din nou astronauţi pe Lună

Administraţia preşedintelui Donald Trump, agasată de lentoarea şi de "inerţia birocratică" din cadrul NASA, a anunţat marţi o accelerare a programului care prevede revenirea astronauţilor americani pe Lună, devansând termenul prevăzut iniţial, 2028, şi stabilind ca această misiune să aibă loc înainte de sfârşitul anului 2024.

Vicepreşedintele american Mike Pence a declarat că planurile SUA pentru încă o aterizare pe Lună merg înainte, după dezvoltarea unui nou program spaţial în colaborare cu China. 

„Prima femeie şi următorul bărbat care ajung pe Lună vor fi astronauţi americani, lansaţi cu rachetele americane, de pe pământ american”, a spus acesta.

Corespondenţii BBC transmit că obiectivul SUA este să trimită în următorii cinci ani astronauţi pe Lună.

Mike Pence a ţinut un discurs în Alabama, spunând că SUA sunt într-o „cursă spaţială”, la fel ca în 1960, dar de data asta cu China şi NASA va folosi tot ce este necesar pentru a se asigura că misiunea este un succes.

Pence a mai spus că următorul american pe Lună va fi o femeie. Aterizarea, plănuită pentru 2024, va fi la polul sudic al Lunii, o regiune despre care se ştie că este acoperită cu gheaţă.

Donald Trump a întreprins demersuri pentru a scoate NASA din "toropeala" care a cuprins-o după scoaterea din funcţiune a navetelor spaţiale americane în 2011 şi a fixat ca obiectiv oficial anul 2017 pentru o întoarcere a astronauţilor americani pe Lună, o primă etapă înainte de explorarea cu echipaje umane a planetei Marte.

NASA a alcătuit în cele din urmă un calendar progresiv ce constă în trimiterea unor roboţi şi instrumente ştiinţifice pe Lună, înainte de o asolizare umană pe satelitul natural al Terrei în 2028.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră