Studiu: Dovada că cimpanzeii cred în Dumnezeu

04 Apr 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: Dovada că cimpanzeii cred în Dumnezeu

Cimpanzeii vest africani au fost surprinşi de camere aruncând cu pietre în scorburile unor copaci şi comportându-se ciudat, în timp ce obiectele pe care le foloseau nu erau utilizate ca unelte, ci ca parte a unei posibile practici ritualice.

Laura Kehoe, cercetător la Humboldt University, Berlin, spune că niciodată nu a văzut aşa ceva, ceea ce i-a dat  fiori.  Descoperirea i-ar putea ajuta pe cercetători să afle cum au început ritualurile umane religioase şi cum s-au dezvoltat acestea deoarece comportamentul cimpanzeilor este incredibil de similar cu ceea ce oamenii de ştiinţă cred că făceau triburile primitive umane. 

“Este prima înregistrare cu observaţii repetate ale fiecărui cimpanzeu în care sunt prezentate unelte de piatră folosite în alt scop decât al procurării hranei şi în care sunt vizaţi copacii”, afirmă cecetătorii. Indigenii vest africani adună pietre lângă copacii sacri într-un mod în care cercetătorilor li se pare similar cu ceea ce au descoperit în legătură cu cimpanzeii. 

Unul dintre cercetători, Laura Kehoe, a descris experienţa sa în The Guardian: "Ceea ce am descoperit ar trebui să fie, probabil, mai mult o reminiscenţă a propriului nostru trecut. Marcarea teritoriilor şi a drumurilor cu grămezi de pietre reprezintă o etapă importantă în istoria omenirii. Cartografierea teritoriilor cimpanzeii cu ajutorul grămezilor de piatră ne-ar putea oferi perspective. Ceea ce intrigă mai mult sunt dovezile conform cărora cimpanzeii creează un fel de ritual simbolic. Grămezi de pietre făcute de oameni au fost semnalate în întreaga lume. Inclusiv în Africa de vest, unde indigenii strâng pietre lângă copacii <sacri>, ceea se asemănă cu ceea ce am descoperit aici".

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră