Sonda New Horizons se îndreaptă spre centura Kuiper de la marginea sistemului solar

16 Iul 2015
Sonda New Horizons se îndreaptă spre centura Kuiper de la marginea sistemului solar
Sonda New Horizons a starnit un mare entuziasm printre cercetatorii de la NASA prin datele transmise in timp ce survola planeta Pluto. Din cauza distantei, toate informatiile stranse de sonda spatiala vor ajunge pe Pamant pe parcursul urmatoarelor 16 luni.

Lansata acun 9 ani, sonda a parcurs pana acum o distanta de 5 miliarde de kilometri.Acum se indreapta spre centura Kuiper cu o viteza de 48.000 de kilometri pe ora.

Centura Kuiper este o aglomerare de comete, planetoizi si asteroizi, oamenii de stiinta apreciind ca acestea ar putea proveni din perioada de formare a sistemului solar.Obiectele cosmice aflate in Centura au diametre variind intre 20 si 55 de kilometri iar NASA incearca sa directioneze sonda care cateva planetoide pentru colectarea de date.

Daca centrul de urmarire de la Houston va primi fonduri suficiente de la Congres, cei de la Nasa intentioneaza sa directioneze New Horizons catre marginea sistemului solar pentru iesirea in spatiul interstelar, asa cum s-a intamplat cu cele doua sonde Voyager.

Cei de la NASA apreciaza ca sonda spatiala are destula energie pentru a putea mentine contactul cu Pamantul multe decenii de acum incolo si intentia lor este de a compara datele furnizate de misiunile Voyager privind iesirea din heliosfera si cele care, se spera, vor fi livrate de New Horizons.

 New Horizons ar fi astfel al treilea obiect de provenienta umana care ar parasi sistemul solar.
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră