Activitate intensă pe Marte. Suprafața planetei s-a modificat dramatic

03 Mar 2016 | scris de Cristi Ionescu
Activitate intensă pe Marte. Suprafața planetei s-a modificat dramatic

Suprafața planetei Marte s-a schimbat foarte mult sub influența ploilor sau zăpezilor concomitent cu formarea celei mai mari structuri vulcanice din sistemul nostru solar, Tharsis, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Tharsis, o structură vulcanică de dimensiunile unui continent, se află în emisfera vestică a planetei, în apropiere de ecuator, și are altitudinea de 12 kilometri și o întindere de 5.000 de kilometri, având în componență vulcani cu adevărat spectaculoși, dintre care unii de 100 de ori mai mari decât vulcanii tereștri.

Studii anterioare ajungeau la concluzia că Tharsis a început să se formeze în urmă cu peste 3,7 miliarde de ani, în cursul perioadei denumite Noachian. Conform altor studii mai vechi, masa enormă a acestei structuri, de aproximativ un miliard de miliarde de tone (1/70 din masa Lunii), a fost suficientă pentru a împinge straturi din adâncul Planetei Roșii la suprafață, un fenomen care a provocat și inversarea polilor acestei planete.

Formarea acestei megastructuri vulcanice a influențat litosfera marțiană. "În sfârșit înțelegem de ce râurile de pe Marte s-au format în locurile în care am descoperit albiile lor secate", a comentat coordonatorul acestui studiu, Sylvain Bouley, planetolog la Universitatea Paris-Sud din Orsay, Franța. "Dacă un astfel de fenomen s-ar produce acum, pe Pământ, Parisul ar ajunge undeva la cercul polar. Am avea aurore boreale în Franța și am face vin în Sudan", a adăugat el.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră