Persoanele care înjură sunt mai sincere şi oneste. Ce rol a avut Facebook în povestea asta (VIDEO)

16 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Persoanele care înjură sunt mai sincere şi oneste. Ce rol a avut Facebook în povestea asta (VIDEO)

Mult timp, înjurătura a fost asociată cu furia şi vulgaritatea, dar aceasta are o conotaţie mult mai pozitivă. Psihologii au arătat că persoanele care înjură frecvent sunt mult mai sincere. Un grup de cercetători din Olanda, Marea Britanie, SUA şi Hong Kong afirmă într-o lucrare publicată în "Social Psychological and Personality Science" că persoanele care nu recurg foarte puţin la înjurături sunt asociate cu minciuna şi dezamăgirea, scrie Universitatea Cambridge, pe site-ul său. 

Există păreri contradictorii despre înjurături, iar impactul lor social s-a schimbat în ultima vreme. În 1939, Clark Gable rostea memorabilă frază  “Sincer, draga mea, nu dau doi bani- Frankly my dear, I don’t give a damn” , în filmul la fel de celebru "Pe aripile vântului", motiv pentru care producătorii au fost amendaţi cu 5000 de dolari. În zilele noastre, show-urile tv  şi cărţile sunt presărate cu cuvinte vulgare, şi, în majoritatea cazurilor, suntem mult mai toleranţi cu ele. 

Atât lipsa de sinceritate, cât şi vulgaritatea sunt considerate deviante şi văzute adesea ca dovezi ale unei moralităţi scăzute. Pe de o parte, vulgaritatea poate fi asociată cu sinceritatea. Ea este folosită pentru a exprima sentimente necenzurate şi sincere. Cercetătorii dau exemplul lui Donald Trump care a recurs la înjurături în discursurile sale din campania electorală prezidenţială, ceea ce, în ochii unora, a fost mult mai original decât rivalii săi.  

Dr. David Stillwell, lector la  Universitatea Cambridge şi coautor al lucrării, afirmă că  “legătura dintre vulgaritate şi lipsa de sinceritate este una înşelătoare. A înjura este uneori nepotrivit, dar poate fi dovada că cineva îşi spune sincer opinia. Şi aceasta pentru că, aşa cum nu-şi alege cuvintele, tot aşa nu-şi filtrează nici opiniile”.

"În anumite medii sociale, limbajul obsecen este considerat nepotrivit şi inacceptabil. Adesea conţine referinţe sexuale, blasfemii sau alţi termeni vulgari. Este legat, de obicei, de exprimarea unor stări emoţionale precum furia, frustrarea sau surpriza. De asemenea, limbajul vulgar poate fi folosit în divertisment, pentru a creşte audienţele", a mai spus Stillwell.  

Echipa internaţională de cercetători a evaluat opiniile oamenilor cu privire la acest gen de limbaj într-o serie de chestionare, care a inclus şi interacțiuni cu utilizatorii de social media.

În primul chestionar, la 276 de participanţi li s-a cerut să spună ce cuvinte folosesc cel mai des atunci când înjură şi pe care le preferă. De asemenea, acestora li s-a cerut să evalueze motivele pentru care folosesc aceste cuvinte, după care au fost supuşi unui test pentru a vedea dacă au fost sinceri sau pur şi simplu au răspuns într-un mod considerat acceptabil din punct de vedere social. Şi a rezultat o probabilitate mult mai mică ca aceia care au scris un număr mare de înjurături să mintă. 

Un al doilea sondaj a implicat strângerea de informaţii de la 75.000 de utilizatori Facebook pentru a măsura folosirea limbajului licenţios în interacţiunile online. Cercetătorii au descoperit că cei care folosesc cuvinte vulgare recurg la modele de limbaj asociate în studii anterioare cu sinceritatea, cum ar fi folosirea unor pronume ca eu sau mine.

Utilizatorii Facebook au fost recrutaţi din întreaga SUA , iar răspunsurile lor subliniază percepţiile diferite asupra vulgarităţii, între arii geografice diferite. De exemplu, cei din statele nordice, precum Connecticut, Delaware, New Jersey and New York, sunt mult mai dispuşi să înjure decât cei din statele sudice - Carolina de sud, Arkansas, Tennessee şi Mississippi.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră