NASA: Un obiect misterios se îndreaptă direct spre Pământ

05 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
NASA: Un obiect misterios se îndreaptă direct spre Pământ

Cometa va trece aproape de Pământ săptămâna aceasta, dar misteriosul obiect nu-şi va face apariţia înainte de luna februarie. Obiectul, denumit "2016 WF9", a fost detectat prin proiectul NASANEOWISE la 27 noiembrie 2016 şi are un diametru cuprins între 0,5 -1 km.

Acesta se află la cea mai mare distanţă de Soare şi se apropie de orbita planetei Jupiter. Pe parcursul său de 4,9 ani tereştri, până să ajungă pe orbita Pământului, acest obiect misterios s-a deplasat spre interiorul sistemului solar, a trecut pe sub centura de asteroizi şi orbita lui Marte, după care se va deplasa înapoi în afara sistemului solar.

Oricum, specialiştii NASA nu sunt siguri dacă acesta este o cometă sau un asteroid. "2016 WF9 ar putea avea origini de cometă", spune James "Gerbs" Bauer de la NASA JPL.

"Acest obiect arată că graniţa dintre o cometă şi un asteroid este neclară. Probabil că, în timp, aceste obiecte şi-au pierdut majoritatea substanţelor volatile aflate la suprafaţa sau dedesubtul ei", a mai spus el.

În timp ce 2016 WF9 pare o cometă, se pare că îi lipsesc caracteristici precum norul de praf şi gaze care definesc o cometă. La 25 februarie,  WF9 se va apropia de orbita Pământului la o distanţă de aproape 51 millioane de kilometri. Conform NASA, acest obiect nu reprezintă o ameninţare pentru Pământ în viitorul apropiat.

Între timp, celălalt obiect, clasificat categoric drept o cometă, va fi vizibil săptămâna aceasta. Sunt şanse ca aceasta cometă, denumită  C/2016 U1 NEOWISE, să fi vizibilă doar cu un binoclu. Cu toate acestea, nu este sigur că poate fi văzută deoarece strălucirea unei comete este impredictibilă, spune Paul Chodas, manager la NEO, centru de studii al NASA.

Cei care locuiesc în emisfera nordică pot vedea cometa în partea sud-estică a cerului, săptămâna aceasta, înainte de răsărit. În fiecare zi, cometa merge mai departe spre sud şi va atinge cel mai apropiat punct de Soare, pe orbita lui Mercur, la 14 ianuarie, înainte de a se întoarce în afara sistemului solar pe o orbită pe care o străbate în mii de ani. 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră