NASA, dezvăluire ÎN PREMIERĂ despre Pluto.
Ce a filmat sonda New Horizons în regiunea polară a planetoidului VIDEO)

30 Apr 2015
NASA, dezvăluire ÎN PREMIERĂ despre Pluto. <br/> Ce a filmat sonda New Horizons în regiunea polară a planetoidului VIDEO)
 Oamenii de știință de la NASA au anunțat, în premieră, că Pluto ar putea avea o calotă glaciară polară. Anunțul vine în urma unor analize făcute ultimelor imagini transmise de sonda New Horizons.
 
Potrivit unui comunicat al Agenției spațiale americane, imaginile au fost făcute la jumătatea lunii aprilie, la 113 milioane de kilometri de Pluto, de camera Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI), aflată pe sondă și prezintă unele regiuni luminoase, iar altele întunecate pe Pluto, în zona regiunea polară vizibilă. 
 
Cercetătorii susțin că regiunile strălucitoare ce reflectă lumina ar putea indica prezența gheții la pol.
 
Alan Stern, șef științific al misiunii New Horizons la Southwest Research Institute, a declarat că este vorba probabil de gheață sau de zăpadă de azot. Potrivit lui Stern, imaginile "sunt incredibile, fiind primele în care începem să vedem detalii de pe suprafața lui Pluto ce ne dezvăluie deja complexitatea sa". 
 
Descoperit în 1930, corpul ceresc pitic Pluto a rămas o enigmă pentru oamenii de știință, aceștia încercând, de-a lungul timpului, să găseaască informații legate de suprafața sa.
 
"Aceste imagini incredibile sunt primele din care putem să extragem date despre Pluto", a mai spus Alan Stern.  (V.M.)
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră