Misterul din mormântul lui Tutankamon. Anunț de ultimă oră făcut de ministrul egiptean pentru antichități (VIDEO)

17 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Misterul din mormântul lui Tutankamon. Anunț de ultimă oră făcut de ministrul egiptean pentru antichități (VIDEO)

Informația a fost făcută publică de ministrul egiptean pentru antichități, care a declarat că la această concluzie s-a ajuns în urma unor explorări făcute cu un radar sofisticat.

Recent, egiptologul Nicholas Reeves de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, anunța că cercetările sale arată că în spatele zidurilor mormântului lui Tutankhamon există camere ascunse. El avansa teza potrivit căreia într-una dintre aceste camere s-ar afla trupul reginei Nefertiti, soția lui Akhenaton, tatăl lui Tutankhamon.

Totuși, ministrul Mamdouh al-Damati înclină să creadă că este mai degrabă vorba despre mormântul unei alte soții a faraonului Akhenaten sau de cel al uneia dintre fiicele sale.

Nefertiti, supranumită "Doamna celor două ţări", era celebră pentru frumuseţea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.

Scanările realizate anul trecut au dezvăluit faptul că există un gol în spatele zidurilor. Oficialii egipteni spuneau atunci că va fi descoperit mormântul ascuns, iar turismul va înflori din nou în Egipt.

Reamintim că mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit de către englezul Howard Carter în anul 1922. El a făcut cercetări arheologice timp de șapte ani în Valea Regilor din Egipt, până când a reușit să descopere mormântul ascuns vreme de peste 3.000 de ani.

Au fost scoase aproximativ 5.000 de obiecte de mare valoare, inclusiv sarcofagul faraonului şi renumita sa mască de aur.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră