Misiunea Pluto. Sonda spațială New Horizons ajunge după ZECE ANI și patru miliarde de kilometri în vecinătatea planetei pitice

01 Iul 2015
Misiunea Pluto. Sonda spațială New Horizons ajunge după ZECE ANI și patru miliarde de kilometri în vecinătatea planetei pitice
La data de 14 iulie, sonda spațială New Horizons va trece prin vecinătatea planetei Pluto. Misiunea Pluto este aceea de a surprinde imagini despre această planetă aflată atât de departe de Pământ, încât nici măcar telescopul Hubble nu a putut transmite date clare.

Difuzat în premieră în data de 14 iulie, de la ora 21:00, documentarul Misiunea Pluto oferă o analiză detalită a ambițiosului proiect, de la început până la la ultimele ore dintr-o călătorie ce a durat mai bine de nouă ani, a costat 700 de milioane de dolari și s-a desfășurat pe o distanță de peste patru miliarde de kilometri. Documentarul este prezentat de Jason Silva, cunoscut publicului din populara serie Îți joacă mintea?, difuzată de National Geographic Channel.

”Dacă m-ați văzut în documentare precum Îți joacă mintea?, știți cât de mult mă entuziasmez când este vorba despre minunile universului și puterea tehnologiei care ni le face cunoscute”, spune Silva. ”Ne aflăm foarte aproape de realizarea unor descoperiri profunde despre ultima piesă din sistemul nostru solar.”

 Misiunea Pluto, puțină istorie

În 2006, New Horizons a fost lansată din Cape Canaveral, Florida, și a început călătoria sa de peste patru miliarde de kilometri în spațiu. Deplasându-se mai rapid decât orice alt obiect construit de om și lansat în spațiu anterior și propulsată fără gravitația Pământului, New Horizons a trecut în viteză pe lângă Marte, apoi pe lângă uriașii gazoși ca Jupiter și a continuat voiajul său către destinația finală, un obiect ce nu depășește Alaska în dimensiuni, având doar 2.250 de kilometri în diametru, și care este Pluto.

Pe 14 iulie 2015, atunci când sonda va ajunge la destinație, va trece prin dreptul planetei pitici cu aproape 14 km/s fără nicio posibilitate de oprire. Etapa de optimă trecere prin dreptul lui Pluto durează mai puțin de două ore, ceea ce înseamnă un timp foarte scurt pentru ca sonda să poată fotografia corpul ceresc, să-i cartografieze suprafața, să-i analizeze atmosfera și să examineze geologia suprafeței acestuia. La viteza cu care se deplasează New Horizons, cea mai mică eroare de calcul ar putea avea consecințe catastrofice pe măsură ce sonda efectuează apropierea finală. Dar echipa de cercetători este încrezătoare.

Conducătorul misiunii, dr. Alan Stern, un veteran al NASA ce a participat deja în 24 de misiuni anterioare, a comentat în cadrul interviului din documentar: ”Majoritatea celor care fac parte din echipă a dedicat o parte foarte importantă a carierelor lor acestei misiuni. Când dedici atât de mult timp și efort unui proiect, ești foarte entuziasmat în momentul în care ajungi atât de aproape de Pluto.”

Semnalele care se deplasează cu viteza luminii între sondă și echipa de pe pământ străbat distanța de peste patru miliarde de kilometri în patru ore și 30 de minute, ceea ce înseamnă că, după ani de pregătire meticuloasă, New Horizons va duce la îndeplinire ultima sa directivă în vreme ce creatorii săi vor aștepta fără să poată vedea ce se întâmplă, sperând doar, ca orice fotograf, că ”le-a ieșit fotografia”. Aceasta este Misiunea Pluto

Întrebări ciudate

Jason Silva va fi cel care va ajuta privitorii să digere toate informațiile trimise de New Horizons către Terra, explicând știința din spatele misiunii și originile fascinației noastre pentru Pluto. Când a fost descoperit Pluto? De ce Walt Disney a fost inspirat de Pluto și a botezat astfel unul dintre personajele sale de desene animate cele mai îndrăgite? De ce a decis Uniunea Astronomică Internațională să nege statutul de planetă al lui Pluto și de ce au fost oamenii atât de supărați din această cauză? 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră