Primii oameni care vor coloniza planeta Marte se pregătesc de teste. Din 100 trebuie să rămână 40

07 Iun 2016 | scris de Cristi Ionescu
Primii oameni care vor coloniza planeta Marte se pregătesc de teste. Din 100 trebuie să rămână 40

Cei 100 de candidați rămași în cursa pentru a deveni, peste 10 ani, primii coloniști ai planetei Marte, se pregătesc pentru cea de-a treia fază de selecție, a anunțat luni societatea olandeză Mars One care se află la originea acestui proiect, transmite AFP.

S-au înscris inițial aproximativ 200.000 de persoane din 140 de țări. După două etape de preselecție numărul lor a fost redus la 100, iar după cinci zile în care vor fi supuși unor teste menite să le verifice capacitatea de a munci în echipă, în cadrul celei de-a treia etape de preselecție, vor rămâne doar 40.

Testele cu care se vor confrunta, dintre care 90% au fost concepute de specialiști ai NASA, nu pot fi rezolvate decât prin munca în echipă, a explicat Norbert Kraft, director medical al Mars One și membru al comitetului de selecție.

Candidații vor fi selecționați după mai multe criterii: capacitatea de luare a deciziilor, atitudinea în fața problemelor, moral, starea psihologică, respectarea normelor sociale și comportamentul atât în timpul probelor cât și în afara acestora.

Apoi, cei 40 de candidați rămași vor fi închiși într-un mediu izolat, vor fi intervievați și dintre ei vor fi aleși 24 de coloniști potențiali, împărțiți în șase grupe de câte patru persoane. Mars One a anunțat că prima misiune fără echipaj uman spre Marte va fi lansată în 2018, an în care și compania californiană Space X, aparținând miliardarului Elon Musk, a anunțat că va trimite o misiune fără echipaj uman spre Marte.

Primii patru coloniști din cadrul programului Mars One vor pleca spre Planeta Roșie în 2026 și vor fi urmați de alte echipe de câte patru coloniști la intervale de timp de 26 de luni. Fără posibilitatea de a reveni pe Pământ, cei patru coloniști vor trebui să supraviețuiască în niște mici incinte, să găsească apă, să-și producă singuri oxigen și să cultive plante pentru alimentație.

Un studiu realizat de cercetători de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) ajungea la concluzia că pionierii vor începe să moară după aproximativ 68 de zile petrecute la suprafața lui Marte.

În prezent, în cursa pentru un loc în prima capsulă spațială care va fi lansată spre Marte au mai rămas 50 de bărbați și 50 de femei, cu vârsta cuprinsă între 19 și 60 de ani. Dintre aceștia, 39 provin din America de Nord, 31 din Europa, 16 din Asia, 7 din Africa și 7 din Australia. Printre ei se află și o româncă, Andreea, de 35 de ani.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră