Devine realitate! Călătorie spaţială spre Alpha Centauri

14 Apr 2016 | scris de Gheorghe Voicu
 Devine realitate! Călătorie spaţială spre Alpha Centauri

Chiar în ziua în care se împlineau 55 de ani de la primul zbor al unui om în Cosmos-Iuri Gagarin,12 aprilie 1961- la New York,miliardarul rus Yuri Milner şi Stephen Hawkins au anunţat demararea unui program spaţial prin care mai multe navete spaţiale vor fi trimise spre cea mai apropiată galaxie,Alpha Centauri-cam 4,3 milioane de ani lumină.

E posibil aşa ceva? Trebuie explicat că e vorba de nano-navete spatiale, de circa un gram greutate şi de dimensiunea unui I Phone. Vor fi propulsate cu unde laser scalare,evident că vor avea componente ultra-microscopice şi vor avea,fiecare, mai multe camere de luat vederi.

Autorii proiectului mai spun că aceste nave minuscule vor ajunge la un moment dat la viteza de 160 milioane de kilometri pe secunda ceea ce va face ca în circa 20 de ani ele vor intra in galaxia Alpha Centauri.

Iniţiatorii proiectului spun că imaginile transmise de aceste navete dar şi datele furnizate de aparatura lor vor da informaţii noi despre Univers şi vom putea afla dacă exista viaţă în aceasta zonă a spaţiului sau dacă exista planete susceptibile de a fi colonizate.

Alpha Centauri sete principalul sistem solar al constelatiei Centaurul .Este de fapt o stea tripla-Proxima Centauri( 4,2 ani lumina de Soare, cea mai apropiata de noi,de fapt).Alpha Centauri A si Alpha Centauri B. A si B formeaza un sistem binar iar Procxima Centauri este o pitică rosie.

Alpha Centauri este o destinatie preferat[ a autorilor de literatura SF-de aici vin extratereştrii care ne invadează sau acolo ajung pamânteni+de obicei americani-care înfruntă tot felul de fiinţe mai mult sau mai puţin prietenoase.

Dar şi în film Alpha Centauri are o prezenţă de reţinut. In Transformers, roboţii luptători provin de Cybertron, o planetă care a orbitat iniţial în jurul stelei Alpha Centauri, dupa care a fost expulzată in spatiul cosmic-in final roboţii ajung,parcă, prin Texas.

Dar să nu uitam Avatar,filmul lui James Cameron. Actiunea se petrece pe Pandora, o lună(satelit natural) de pe Alpha Centauri.

Cum s-ar spune,semne bune ar fi mai ales că sunt filme cu incasari uriase. Şi fiindca veni vorba de bani, Millner va pune la dispoziţia proiectului 100 de milioane de euro. Estimează,totuşi, că pâna în final e nevoie de 10 miliarde de euro.

Ajungem în Alpgha Centauri? E bine că mai există şi oameni care nu numai că viseaza ci şi încearcă sa facă ceva.

Adica... opriti planeta,vreau sa cobor pe Alpha Centauri.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră