Cercetătorii îl desfiinţează pe Spiderman

19 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cercetătorii îl desfiinţează pe Spiderman

Pentru a se putea urca pe o clădire, aşa cum o face eroul Spiderman, un om ar avea nevoie de picioare adezive, impracticabil de mari, sau să poarte pantofi de mărimea 145, a spus Walter Federle de la Departamentul de Zoologie al Universităţii Cambridge.

"Ar trebui ca 40% din suprafaţa totală a corpului sau 80% din partea frontală să fie acoperită cu tălpici adezivi dacă vrem să creăm impresia unui Spiderman convingător", a spus şi dr David Labonte, din acelaşi departament. 

Aşadar, Omul-Păianjen nu ar putea face ce fac un păianjen, broaştele de copac, arahnidele şi şopîrlele, datorită proporţiei în care suprafaţa corpului lor este acoperită de aderenţi. Procentajul de aderenţă creşte odată cu mărimea corpului. Orice animal mai mare decât o şopârlă ar avea nevoie de picioare imposibil de mari, spun cercetătorii.

Ei au comparat greutatea şi mărimea piciorului la 225 de animale agăţătoare. "Am studiat foarte multe animale diferite. Un păianjen şi o şopârlă sunt atât de diferite precum un om şi o furnică, dar dacă te uiţi la picioruşele lor au o aderenţă similară", a explicat dr. Labonte. El a adăugat că aderenţa la animalele căţărătoare este un prim exemplu al evoluţiei convergente, când mai multe specii au obţinut, independent, de-a lungul perioadelor de evoluţie, aceeaşi soluţie, la aceeaşi problemă. "Când se întâmplă asta, e clar că e o soluţie foarte bună", a conchis Labonte.  

Cercetătorii speră că studiul lor va contribui la crearea unor noi adezivi. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră