Elysium, mai aproape de realitate: cel mai înalt zgârie-nori din lume, agățat de un asteroid (VIDEO)

31 Mar 2017
Elysium, mai aproape de realitate: cel mai înalt zgârie-nori din lume, agățat de un asteroid (VIDEO)

Fantezia SF Elysium, propunea cinefililor imaginea unei societăți în care  păturile superioare ale societății se retrăgeau undeva într-o construcție inaccesibilă muritorilor de rând.

Nu mai există îndoială, ficțiunea e doar metoda prin care se deschide ușa realității, care o va și depăși, într-o bună zi, pentru că Elysium este deja proiectat...

Clouds Architecture Office, o firmă de design arhitectural din New York, a prezentat publicului cel mai ambițios și fantezist proiect pe care l-a realizat până acum: Analemma Tower - construirea unui zgârie-nori care nu va avea fundația  clasică, pe pământ, ci va fi agățat de un asteroid plasat pe o orbită terestră.

Clădirea urmează să fie construită în Dubai, și ancorată, printr-un sistem de cabluri extrem de rezistente, de un asteroid.

Datorită orbitei asteroidului, turnul va parcurge zilnic mii de kilometri, urmând o traiectorie sub forma cifrei opt, revenind mereu prin acealeași puncte parcurse anterior.

Viteza de deplasare a clădirii va fi redusă în momentul în care va se va dori a se face operațiuni de încărcare/descărcare.

Analemma Tower va fi alimentat cu energie electrică obținută prin intermediul unor panouri solare, iar apa va fi reciclata și completata cu cea pluvială sau cu cea provenita din condens.

Partea superioară a turnului se va afla la o altitudine de 32.000 de metri, unde temperatura este de -40 de grade Celsius - această zonă beneficiază de 42 de minute de lumină solară în plus față de celelalte zone.

În partea inferioară a turnului, mai aproape de suprafața terestră, se va afla o zonă de magazine, restaurante și divertisment, deasupra acesteia vor fi amenajate birouri, și mai sus va fi un spațiu destinat grădinilor și culturilor agricole, iar deasupra acestui nivel vor fi dormitoarele.

Modelul ferestrelor va fi diferit în funcție de altitudine, pentru a compensa diferența de presiune atmosferică și de temperatură foarte scăzută din partea superioară a turnului.

Deocamdată un proiect, dar cât se poate de realizabil, singurul impediment fiind, pentru moment, prețul extrem de ridicat. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră