Câinii Vă Pot Descifra Starea de Spirit. S-a Demonstrat Științific

13 Ian 2016 | scris de Cristi Ionescu
Câinii Vă Pot Descifra Starea de Spirit. S-a Demonstrat Științific

Câinii pot descifra starea de spirit, pornind de la expresiile feței umane și de la intonațiile vocii, capacitate atribuită până acum doar oamenilor, arată un nou studiu publicat în revista Biology Letters a Royal Society din Marea Britanie. Animalele pot interpreta emoțiile semenilor lor și ghici astfel intențiile acestora, însă numai în cadrul aceleiași specii. 

Cercetători de la Universitatea din Lincoln (Marea Britanie) și de la cea din Sao Paulo (Brazilia) au pus 17 câini în fața unor imagini cu fețe care exprimau bucurie sau furie, asociate cu vocea unei persoane fericite sau nervoase. Reprezentări ale unor fețe fericite au fost asociate succesiv cu o voce mulțumită și cu una furioasă. Același lucru a fost experimentat cu imagini de persoane vizibil enervate.

"Câinii au capacitatea să integreze două surse de informații senzoriale diferite și să ajungă la o percepție coerentă a emoțiilor umane — arată studiul nostru. În cazul cercetării noastre, câinii nu au avut nicio perioadă de familiarizare cu subiecții, ceea ce sugerează că această capacitate de a combina semne emoționale este proprie animalului", afirmă Kun Guo de la Universitatea din Lincoln. Această capacitate fusese până acum pusă în evidență numai la om", a adăugat el.

"Această aptitudine se poate datora relației deosebite pe care o au câinii cu oamenii", a declarat Natalia Albuquerque, șefa echipei de cercetare.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră