A murit Ilie Balaci!

21 Oct 2018 | scris de Marina Constantinoiu
A murit Ilie Balaci!

Fotbalul românesc, în doliu! A murit marele Ilie Balaci, supranumit "Minunea blondă", omul de care se leagă marile succese ale Universităţii Craiova din anii '80. Avea 62 de ani, iar anunţul privind moartea sa a fost făcut de clubul Universitatea Craiova pe pagina sa de Facebook.

 

Unul dintre cei mai buni fotbaliști ai țării (este greu de precizat clar și fără echivoc cine a fost cel mai mare jucător de fotbal român al tuturor timpurilor: el, Dobrin sau Hagi?). „minunea blondă” a oltenilor, driblerul cu inepuizabilă fantezie, jucătorul de care se lipea mingea și era aproape imposibil de deposedat, mijlocașul care făcea cât jumătate din echipă, magicianul Ilie Balaci este și astăzi iubit și salutat pe stradă, ca-n vremea când era alintat „Împăratul” Craiovei și jucătorul de neînlocuit de la națională.

Balaci venise în Bănie pentru a participa la derbiul de duminică seară dintre Universitatea Craiova și FCSB, programat de la ora 21.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“.

Urma să vină la SMART FM, la "Poveşti de succes"

Maria Liliana Oşca, realizatoarea emisiunii "Poveşti de succes", la postul de radio SMART FM, pregătea relansarea noului sezon cu o emisiune la care îl avea ca invitat pe Balaci. "Vorbisem cu el, mi-a spus că vine la Craiova, pentru Craiova-FCSB. Se joacă azi. Mi-a spus că e meciul orgoliilor şi trebuie să vină la Craiova. Şi aici a murit. Am amânat deschiderea sezonului pentru Ilie Balaci, vorbiserăm să amânăm pentru 27 octombrie", ne-a declarat Maria.

"Îmi spunea că are multe de povestit. Că este mândru că e cu aceeaşi femeie de peste 40 de ani, de exemplu", a mai spus Maria Liliana Oşca.

Ilie Balaci a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică împreună cu câțiva prieteni, iar duminică dimineață, aflat într-o locuință din zona gării, a început să se simt rău, povestesc apropiații.

A fost chemată o ambulată, care l-a resuscitat mai bine de o jumătate de oră, apoi, nerăspunzând la stimuli, medicii au declarat decesul, scrie Gazeta de Sud.

Biografie

Născut la 8 septembrie 1956, la Bistreţ, Balaci a început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la "piticii" Universității Craiova, şi a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani (12 august 1973, Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1).

O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și şase luni, într-un meci contra Franţei, de la Paris, pierdut cu 0-1, pe 23 martie 1974.

A marcat primul gol sub "tricolor" pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia - România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina - România 1-0.

Ultimul meci la echipa naţională pentru Balaci a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România - Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988.

Antrenor

Ca antrenor cele mai mari succese le-a înregistrat în ţările arabe, cucerind numeroase trofee în Tunisia, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau Qatar. Şi-a început meseria de antrenor la Pandurii Târgu Jiu, iar apoi le-a pregătit în ţară pe Drobeta-Turnu Severin şi Universitatea Craiova (de trei ori). A mai antrenat formaţiile Club Africain Tunis, Olympique Casablanca, Al-Shabab FC (EAU), Al-Nasr (Arabia Saudită), Al-Hilal FC (Arabia Saudită), Al Ain FC (EAU), Al Sadd SC (Qatar), Al Ahli Club Dubai (EAU), Al-Arabi SC (Qatar), Kazma (Kuweit), Raja Casablanca (Maroc), Al-Nahda (Arabia Saudită), Al-Hilal FC Omdurman (Sudan), Suwaiq Club (Oman).

Anunţul FRF la moartea lui Ilie Balaci

Federaţia Română de Fotbal a transmis condoleanţe şi şi-a exprimat regretul pentru decesul fostului internaţional Ilie Balaci, survenit duminică, la vârsta de 62 de ani.

''Fostul internaţional român Ilie Balaci a decedat duminică dimineaţa, la vârsta de 62 de ani, în urma unui infarct'', anunţă FRF, amintind că Balaci a strâns 65 de selecţii la echipa naţională în perioada 1974-1986, reuşind sa marcheze de 8 ori.

''Federaţia Română de Fotbal îşi exprimă condoleanţele şi regretă dispariţia lui Ilie Balaci!'', transmite forul naţional în mesajul postat pe site-ul său oficial.

Dumnezeu să te odihnească, Ilie Balaci! Drum lin printre stele!

Alte stiri din Sport

Ultima oră