Virusul Zika provoacă microcefalie, un sindrom neurologic, dar şi paralizia mâinilor şi picioarelor

08 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Virusul Zika provoacă microcefalie, un sindrom neurologic, dar şi paralizia mâinilor şi picioarelor

"Este primul caz înregistrat cu o dovadă a legăturii între Zika și mielită: a fost depistată prezența virusului în lichidul cefalo-rahidian (al pacientei) la nouă zile de la debutul semnelor clinice", a declarat marți pentru AFP Annie Lannuzel, cercetător la Inserm (Institut national de la santé et de la recherche médicale, Franța) ale cărei lucrări au fost publicate în revista The Lancet.

Mielita, boală rară, poate lăsa grave sechele motrive. Alte virusuri, cum ar fi cel al varicelei, zona zoster, herpes etc., susceptibile că provoacă mielite au fost eliminate, testele sanguine fiind negative, a explicat Lannuzel. 

Pacienta, în vârstă de 15 ani, prezenta  o infecţie cu Zika în fază acută: un deficit locomotor al mâinilor şi picioarelor , asociat cu dureri foarte puternice şi o retenţie acută de urină, au indicat Inserm şi CNRS într-un comunicat comun. Pacienta a fost internată, la jumătatea lunii ianuarie, într-un spital din Pointe-a-Pitre cu o hemipareză stânga. În prezent, pacienta este spitalizată în continuare, dar este în afara pericolului. Ea prezintă semne de slăbiciune moderată la ambele picioare, dar poate merge fără sprijin, precizează Inserm şi CNRS. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră