Prof. dr. Mihaela Bălgrădean: Copiii nevaccinaţi fac viroze extrem de grave!

11 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
 Prof. dr. Mihaela Bălgrădean: Copiii nevaccinaţi fac viroze extrem de grave!
 
"Sunt nişte viroze severe. Sunt viroze care antrenează, pe lângă febră, şi modificări la examenele de laborator, mă refer la nişte parametri urmăriţi de noi şi anume trombocite, leucocite... Virusurile, ca şi bacteriile, au nişte factori toxici. Dacă toxicitatea este foarte mare, ea afectează, în general, măduva osoasă, iar elementele din sânge prezintă modificări, inclusiv ale tromobocitelor, nu numai ale leucocitelor”, explică prof. dr. Mihaela Bălgrădean, şef de secţie la Spitalul MS Curie din Bucureşti. 
 
Aceste modificări în structura sângelui sunt considerate severe, în sensul că viroza este una cu un grad mare de risc, toate mijloacele de tratament fiind adaptate acestei situaţii. În unele cazuri, aceşti copii pot primi inclusiv antibiotice.
 
În privinţa simptomelor care ar trebui să îndemne mama să-şi ducă pruncul de urgenţă la medic, prof. dr. Mihaela Bălgrădean aminteşte de febră. Copilul care are febră (38,5 spre 39 grade Celsius), ce nu trece în două-zile cu un tratament antipiretic bine condus, trebuie consultat de urgenţă de medicul de familie. 
 
Este foarte importat ca el să beneficieze de tratamentul corect, în timp util, pentru a fi protejat de complicaţii.
 
Prof. dr. Mihaela Bălgărdean atrage atenţia că pot apărea complicaţii bacteriene, care sunt, întotdeauna, legate de o formă de afecţiune respiratorie vecină cu pneumonii, bronhopneumonii asociate cu pleurezii. 
 
Situaţia devine extrem de gravă în condiţiile în care este în creştere numărul copiilor care nu au beneficiat de vaccinurile incluse în programul naţional de vaccinări obligatoriu. Aceşti copii au o imunitate extrem de scăzută şi fac forme severe de boală. Pe acest fond, orice episod de viroză poate deveni o infecţie extrem de complexă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră