Lovitură de teatru în afacerea Vincent Lambert

09 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Lovitură de teatru în afacerea Vincent Lambert
Vicent Lambert este spitalizat din 2008 la CHRU din Reims în state vegetativă, cu leziuni cerebrale ireversibile, în urma unui grav accident de circulație. Părinții lui Vincent Lambert, catoloci tradiționali, doresc în mod categoric ca fiul lor să fie menținut în viață și să fie transferat într-o altă unitate medicală, în timp ce Rachel Lambert susține întreruperea aparatelor medicale care îl țin în viață pe soțului ei, în vârstă de 39 de ani.

Sesizată de părinții lui Vincent Lambert, Curtea de apel se va pronunța pe 8 iulie, au precizat avocații părinților și ai lui Rachel Lambert, la ieșirea de la audieri care au avut loc cu ușile închise.

Avocatul general, Brigitte Montambault, consideră că tutela trebuie să fie încredințată unei persoane fizice și unei asociații, care, împreună, ar putea decide asupra tuturor măsurilor legate de pacient, a declarat presei avocatul părinților, Jean Paillot. Pentru părinți, Rachel Lambert este descalificată pentru a-și exercita tutela, a adăugat avocatul.  

La 10 martie, sesizat de echipa medicală de la CHRU din Reims, care cerea măsuri de protecție globală pentru pacient, judecătorul pentru tutele din Reims a încredințat tutela soției, Rachel Lambert, pentru zece ani, și de asemenea Uniunii departamentale a asociațiilor familiilor (UDAF), tutela supleantă.

Avocatul Jean Paillot a estimat că o dublă tutelă ar fi o decizie rezonabilă. Potrivit avocatului lui Rachel Lambert, Sara Nourdin, avocatul general a estimat în acest caz că a încredința tutela soției lui Vincent Lambert va conduce la inițierea unei noi proceduri  de oprire a îngrijirii medicale acordate lui Vincent Lambert. 

Gerard Chemla, apărătorul lui Francois Lambert, nepotul lui Vincent Lambert, a fost categoric spunând că avocatul general trece peste decizia Consiliului de Stat al Curții Europene a Drepturilor Omului și că a lăsat să se vadă că are convingeri personale deplasate.  

În urmă cu un an, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aprobat oprirea asistenței medicale.

Decizia de întrerupere a tratamentelor aparține echipei medicale de la CHRU din Reims. Dar procesul de oprire a tratamentelor a fost stopat de doctorul Daniela Simon, la 23 iulie 2015, medicul estimând că nu sunt întrunite condițiile pentru a lua o decizie.

Într-o altă procedură aflată în curs, Curtea administrativă de apel din Nancy trebuie să se pronunțe la 16 iunie asupra reluării sau nu a procesului de oprire a asistenței medicale. La 26 mai, raportorul public  în această speță i-a invitat pe judecători să-i ordone dr. Simon să reia procedurile în vederea întreruperii îngrijirii medicale acordate lui Vincent Lambert în termen de o lună. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră