Vaccinuri Pfizer-BioNtech: au existat diferențe foarte de mari în ceea ce privește efectele secundare între loturile de vaccin, spune un studiu danez

06 Mai 2023
Vaccinuri Pfizer-BioNtech: au existat diferențe foarte de mari în ceea ce privește efectele secundare între loturile de vaccin, spune un studiu danez

Cinci profesori de chimie doresc să știe dacă există o explicație pentru diferite efecte secundare în loturi individuale de vaccin Covid, scrie Berliner Zeitung.

Cinci profesori de chimie de la universitățile de limbă germană au scris o scrisoare către BioNTech în care profesorii raportează companiei despre un nou studiu științific din Danemarca (Schmeling et al ., 2023. DOI: 10.1111/eci.13998). Acest studiu „arată foarte clar că au existat diferențe extraordinar de mari în ceea ce privește efectele secundare raportate și daunele de vaccinare între loturile de vaccin”, potrivit profesorilor. Scrisoarea a fost disponibilă pentru Berliner Zeitung. 

Chimiștii cer acum companiei să explice cum e posibil „că au fost observate trei grupuri diferite de loturi de vaccin cu rate de raportare foarte diferite”. Profesorii vor să știe dacă BioNTech are propriile date despre acest lucru și dacă compania s-a ocupat deja de studiul danez.

Studiul din Danemarca arată „că loturile cu rate ridicate de raportare a efectelor secundare au fost fie utilizate mai rar, fie dimensiunile loturilor au fost mici”. Prin urmare, profesorii vor să știe cum pot fi explicate „diferitele rate de raportare”. Se pune întrebarea cu privire la modul în care „loturile corespunzătoare diferă în ceea ce privește compoziția lor”.

În plus, profesorii solicită dezvăluirea valorilor parametrilor analitici ai tuturor loturilor. Profesorii scriu: „Din cunoștințele noastre, intervalele de toleranță pentru toate ingredientele active și excipienții specificate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) par a fi disproporționat de mari.”

Anunțați excipienții din așa-numitele vaccinuri corona” cer ei

Mai mult, oamenii de știință scriu: „Conform informațiilor noastre, toleranțele permit o variație a substanței active din LNP-uri cu un factor de aproximativ 4. Vă rugăm să ne oferiți aici și intervalul exact de toleranță permis.” Și, în final: „Lungimea de ARNm trebuie să fie corectă în proporție de 50%. Institutul Paul Ehrlich (PEI) responsabil pentru lansare ne-a informat că ARNm cu lungime greșită nu sunt activi. Vă rugăm să ne oferiți o justificare științifică validă pentru această afirmație.”

Oamenii de știință sunt prof. dr. Jörg Matysik, Chimie Analitică, Universitatea din Leipzig; prof. dr. Gerald Dyker, Chimie organică, Universitatea Ruhr Bochum; prof. dr. Andreas Schnepf, Chimie anorganică, Universitatea din Tübingen; prof. dr. Tobias Unruh, Fizica materiei condensate, Universitatea din Erlangen; prof. dr. Martin Winkler, Ingineria materialelor și proceselor, Universitatea de Științe Aplicate din Zurich.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră