Vara, anotimpul care predispune la apariţia cariilor!

27 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Vara, anotimpul care predispune la apariţia cariilor!

„În anotimpul cald, sănătatea dinților presupune o grijă specială. Mai presus de igiena zilnică, pe care este indicat să nu o lăsăm la o parte nici măcar în vacanță, este important să consumăm cât mai multe fructe și legume naturale, să evităm înghețata și băuturile foarte reci, precum și dulciurile bogate în zahăr. Într-adevăr, vara este anotimpul cel mai favorabil apariției cariilor și intensificării sensibilității dentare. De aceea, recomand tuturor să se bucure cu moderație de plăcerile de sezon”, spune dr. Ion Melnic. 
Iată 4 moduri prin care putem să ne îngrijim sănătatea dinților în timpul verii, fără a ne strica vacanța:

1. Menține-ți igiena zilnică! Mai bine te speli de 2-3 ori pe zi pe dinți, decât să vii o singură dată la stomatolog cu dureri!
Știm, e greu să te trezești dimineață și atunci când o faci vrei să te duci direct pe plajă. Dar, decât să te confrunți cu dureri dentare sau să-ți scurtezi vacanța pentru a merge la medicul tău specialist, mai bine te speli pe dinți dimineața, seara și oricând simți că este nevoie. Pentru că un zâmbet face lumea mai frumoasă. Aşadar, folosește o pastă de dinți cu efect de albire, pentru ca zâmbetul tău să fie cel mai frumos accesoriu pe care îl porți vara aceasta!

2. Mergi la un consult de specialitate înainte de a pleca în vacanță. Mai bine previi decât să tratezi!
Așa cum te duci la supermarket să-ți faci ultimele cumpărături pentru vacanță, ar trebui să-ți intre în reflex și mersul la stomatolog înainte de a pleca în concediu. De cele mai multe ori, problemele care apar pe neașteptate sunt agravări ale unor probleme cu care te confrunți de mai mult timp și pe care nu le-ai conștientizat încă. De aceea, o consultație de specialitate ar putea să te ajute să previi o durere sau un disconfort care ar putea să-ți strice vacanța.
Astfel, pentru o vacanță reușită, trece-ți pe listă și programarea la medicul stomatolog.

3. Mai ales pentru cei mici, împachetează și un set de prim-ajutor cu tot ceeea ce trebuie pentru a trata pe loc o eventuală accidentare.
Adesea, plaja se termină de cele mai multe ori cu un meci de volei sau cu o construcție impunătoare din nisip. Este indicat să fii pregătit și pentru o eventuală accidentare. Și nu ne referim aici exclusiv la copii. Ai grijă să pui în bagaj și bandaje pentru a opri sângerarea și batiste pentru comprese, precum și analgezice, pentru a diminua durerea. .

4. Dulciurile, cocteiurile reci și înghețata sunt delicioase, mai ales vara. Dar ar fi bine să le mai răreşti, dacă nu vrei să te confrunți cu posibile carii dentare!
Cum să stai la plajă fără un cocktail rece sau o înghețată în mână? Nu spune nimeni că ar trebui să ne ferim cu totul de aceste delicii, dar să te  bucuri de ele în mod raţional. Sensibilitatea dentară este agravată mai ales de trecerile bruște de la cald la rece, prin consumul de alimente foarte reci sau fierbinţi, de alimente foarte dulci sau foarte sărate...  Caria dentară apare din cauza alimentelor bogate în zaharuri!

Concluzia: așa cum te ferești de razele soarelui la amiază, delectează-te cu un singur cocteill rece pe zi, în loc de 2-3.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră