Chinezii au o uzină pentru infertilizarea țânțarilor care transmit Zika

19 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Chinezii au o uzină pentru infertilizarea țânțarilor care transmit Zika

Știm că virusul Zika, febra dengue, chikungunya, encefalita japoneză sau febra Nilului sunt boli transmise de țânțari. Și mai știm că această insectă, un veritabil vânâtor de oameni, care surclasează rechinul în privința victimelor, provoacă, anual, decesul a aproximativ 725.000 de persoane.

Dar, iată că o uzină din China susține că are soluția contra acestei insecte. Este o uzină a țânțarilor care speră să lichideze cam 20 de milioane de țânțari pe săptămână, raportează site-ul Quartz, citat de Slate.

Proiectul vizează concret Brazilia, unde virusul Zika este extrem de activ. Proiectul a fost pus la punct de o echipă de cercetători de la Universitatea chineză Sunt Yat-Sen și de la Universitatea Michigan (SUA).

În laborator, insectele au fost infectate cu bacteria Wolbachia. Și din unirea dintre masculul infectat cu această bacterie și femele sănătoase apar ouă infertile, astfel stopându-se reproducerea lor.

Totul are loc într-o uzină a țânțarilor, cea mai mare din lume, care acoperă o suprafață de 3.500 m.p. Uzina este împărțită în patru ateliere, fiecare fiind capabil să infecteze 5 milioane de țânțari pe săptămână. Uzina se află la Canton, unde, în fiecare an, febra dengue, transmisă de țânțari, face foarte multe victime.

Deocamdată, nu se știe unde vor zbura țânțarii infectați.

Dar un prim test a fost efectuat anul trecut pe o insulă din zona Guangzhou cu 500.000 de țânțari. Responsabilul proiectului, Xi Zhiyong, a anuțat că populația de țânțari de pe insulă s-a înjumătățit.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră