Unul dintre primii medici vaccinați a decedat din cauza unei reacții rare la vaccinul Covid de la AstraZeneca

20 Apr 2023
Unul dintre primii medici vaccinați a decedat din cauza unei reacții rare la vaccinul Covid de la AstraZeneca

Un medic care a fost unul dintre primii oameni care au primit o injecție cu vaccinul Covid a murit în urma unei reacții rare, potrivit unei anchete. Dr. Stephen Wright, în vârstă de 32 de ani, din Kent, era "apt și sănătos", dar a murit din cauza "consecințelor neintenționate ale vaccinării", a concluzionat un medic legist. Psihologul clinician al NHS și lucrător medical de primă linie a murit la 10 zile după ce a primit vaccinul AstraZeneca, conform The National.

Văduva sa, Charlotte, ia în considerare posibilitatea de a intenta o acțiune în justiție împotriva AstraZeneca, al cărei vaccin Covid a fost aprobat în decembrie 2020, cu o lună înainte ca doctorului Wright să i se administreze doza. Un grup mic de persoane, printre care se numără și Dr. Wright, a avut o reacție severă la vaccin și autoritățile sanitare investighează, a declarat miercuri o anchetă la Tribunalul Southwark Coroner's Court din Londra.

Dr. Wright a suferit o combinație de infarct de trunchi cerebral, hemoragie cerebrală și "tromboză indusă de vaccin". Medicul legist Andrew Harris a descris un "caz foarte neobișnuit și profund tragic".Descriind faptele, acesta a spus: "Dr. Wright a fost un bărbat sănătos și în formă care a primit vaccinul AstraZeneca pe 16 ianuarie 2021, s-a trezit cu o durere de cap pe 25 ianuarie și mai târziu a dezvoltat amorțeală la brațul stâng".

Dl Harris a spus că este "foarte important să se consemneze ca fapt că este vorba de vaccinul AstraZeneca - dar asta este diferit de a da vina pe AstraZeneca". Se lucrează în prezent pentru a încerca să se înțeleagă de ce pot apărea reacții severe la vaccinuri, s-a spus în cadrul anchetei. Dl Harris a declarat: "Am înțeles că această afecțiune este rară". După anchetă, doamna Wright a declarat: "S-a spus clar că Stephen era sănătos și în formă și că moartea sa a fost cauzată de vaccinarea AstraZeneca.

"Pentru noi, acest lucru ne permite să ne putem continua litigiul împotriva AstraZeneca. "Aceasta este dovada scrisă".

Într-un alt caz, văduva unei prezentatoare de radio BBC care a murit în urma complicațiilor provocate de vaccinul Covid de la Oxford-AstraZeneca intenționează să deschidă o acțiune în justiție împotriva producătorului. Lisa Shaw, în vârstă de 44 de ani, care a lucrat pentru BBC Radio Newcastle, a murit la trei săptămâni după ce a primit prima injecție, în mai 2021.

Dr. Mark Howard, patolog consultant și examinator medical la King's College Hospital, a declarat că oamenii de știință și experții medicali nu erau conștienți de posibilele efecte secundare mortale ale vaccinului, deoarece cazul Dr. Wright s-a întâmplat atât de devreme în timpul distribuirii vaccinului.

El a spus: "Stephen era un bărbat foarte în formă, tânăr și sănătos în ianuarie 2021. Este o complicație cu adevărat tragică și foarte rară a unei vaccinări bine intenționate. Nu am avut cunoștință că acesta era un potențial efect secundar în acest moment. Nu se înțelege pe deplin de ce se întâmplă acest lucru. Este o reacție idiosincratică. Circumstanțele apar la un număr foarte mic de persoane. Nu aveam de unde să știm că Stephen va avea această consecință. A fost o consecință rară și neintenționată."

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat: "Suntem foarte întristați de moartea lui Stephen Wright și transmitem cele mai profunde condoleanțe familiei sale pentru pierderea suferită. Siguranța pacienților este cea mai mare prioritate a noastră, iar autoritățile de reglementare au standarde clare și stricte pentru a asigura utilizarea în siguranță a tuturor medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. Din ansamblul dovezilor din studiile clinice și din datele din lumea reală, Vaxzevria [numele de marcă al vaccinului Covid-19 de la AstraZeneca] s-a dovedit în mod constant că are un profil de siguranță acceptabil, iar autoritățile de reglementare din întreaga lume afirmă în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile unor potențiale efecte secundare extrem de rare. Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate a acordat o aprobare de introducere pe piață condiționată pentru Vaxzevria pentru Marea Britanie, pe baza profilului de siguranță și a eficacității vaccinului."

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat "Mai mult de 144 de milioane de vaccinuri Covid au fost administrate în Anglia, ceea ce a ajutat țara să trăiască cu Covid și a salvat mii de vieți. Toate vaccinurile utilizate în Marea Britanie au fost supuse unor studii clinice solide și au respectat standardele stricte de siguranță, eficacitate și calitate ale MHRA. Schema de plăți pentru daunele provocate de vaccinuri oferă sprijin financiar pentru a ajuta la ușurarea poverii persoanelor care, în circumstanțe extrem de rare, au fost grav invalidate sau au murit din cauza administrării unui vaccin recomandat de guvern."

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră