Prof. dr. Mircea Beuran: Jumătate dintre operaţiile efectuate săptămîna trecută au fost pentru cancere

20 Iul 2015
Prof. dr. Mircea Beuran: Jumătate dintre operaţiile efectuate săptămîna trecută au fost pentru cancere
Săptămâna trecută profesorul doctor Mircea Beuran a efectuat 20 de intervenţii chirurgicale. Nimic suprinzător, dacă ţinem seama că media de operaţii realizate săptămânal de domnia sa este între 20 şi 22 de intervenţii. Problema este că jumătate dintre aceste intervenţii chirurgicale sunt pentru tumori maligne, diagnosticate la pacienţi cu vârste între 18 şi peste 80 de ani.  

Operaţia lui Peter

Unele sunt cu prognostic bun. Altele, dimpotrivă.

În urmă cu trei ani, a operat un cetăţean englez în vârstă de 84 de ani cu cancer de pancreas şi colon. La el acasă, în Marea Britanie, Peter Western a fost diagnosticat corect, dar imediat a fost supus evaluărilor cu criterii de cost-eficienţă, aplicabile la orice lucru aflat pe piaţă, deşi Peter era un bărbat, ce-i drept cu două cancere, care încă respira pe piaţa vieţii. La finalul, evaluărilor, medicii l-au trimis acasă. I-au spus, cu calm englezesc, că le pare rău, dar cheltuielile sunt prea mari pentru o operaţie de anvergura a două cancere şi şanse reduse. Adică, mai pe româneşte Peter Western a plătit degeaba asigurări de sănătate o viaţă întreagă dacă a avut ghinionul să facă nu un cancer, ci, culmea, două.

Peter Western şi soţia lui, o româncă iubitoare, şi-au dat seamă că nu se poate trăi cu evaluările medicilor, ci cu operaţie care să scoată răul afară. Aşa că soţia lui Peter a lansat pe net o întrebare: cine poate să-l opereze pe Peter al ei, la vârsta şi bolile lui. Aşa a aflat că la Bucureşti, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, profesorul doctor Mircea Beuran operează zilnic cancere, indiferent de vârsta pacientului. De atunci, Peter îi trimite periodic profesorului câte o fotografie pentru a-i arăta că a meritat efortul şi că este încă pe piaţa vieţii.

În fotografia din noiembrie anul trecut, Peter este într-un pub împreună cu câţiva prieteni. Pe manşeta albă a fotografiei, sunt câteva rânduri de la soţia lui: „Mulţumim pentru că Peter încă merge pe motocicletă”.

Operaţia lui Peter a fost una extrem de dificilă. Este una dintre cele 26.000 de intervenţii chirurgicale pe care profesorul Mircea Beuran le-a efectuat la „Floreasca” din 1984, de când a terminat Facultatea de Medicină. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră