Premieră naţională la Spitalul Militar: Rezecţia unei tumori mari cu ajutorul unui dispozitiv medical de excepţie

05 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră naţională la Spitalul Militar: Rezecţia unei tumori mari cu ajutorul unui dispozitiv medical de excepţie

Potrivit comunicatului Spitalului Militar Central, intervenţia a constat în „rezecția unui segment tumoral mare, excavat și extins dorsal în lobul superior pulmonar drept și la nivelul apical al lobului inferior drept, utilizând pentru realizarea aerostazei un dispozitiv medical care asigură eliberarea în câmpul operator, complet automatizat, a unei soluții de fibrină autologă, dispozitiv care a intrat în dotarea secției, în luna ianuarie a acestui an". Această premieră medicală se datorează performanţelor profesionale ale echipei de medici, conduse de colonel medic doctor Constantin Grozavu, medic primar chirurgie toracică şi chirurgie generală, dar şi dispozitivelor medicale de dată recentă din dotarea Spitalului Militar Central.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 76 de ani cu multiple comorbidităţi, la care , examenele clinice şi paraclinice, au evidenţiat „o formațiune tumorală excavată pulmonară dreaptă cu diametrul de 67/35 mm”.

"În chirurgia toracică, una dintre cele mai frecvente complicații care pot surveni, în timpul actului chirurgical și, ulterior, post-operator, cu potențial crescut de morbiditate, este pierderea prelungită de aer. În acest sens, utilizarea acestui dispozitiv de aplicare a soluțiilor de fibrină a permis întărirea/securizarea hemostazei, sigilarea punctelor și liniilor de sutură, precum și umplerea, într-un interval extrem de scurt de timp de la aplicare (aprox. un minut), a defectelor de țesut (inclusiv a traiectelor de fistulă)", se precizează în comunicatul Spitalului Militar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră