MANIA SCĂRPINATULUI, impuls necontrolat care se tratează la psiholog

04 Iun 2015
MANIA SCĂRPINATULUI, impuls necontrolat care se tratează la psiholog
Se scarpină pe cap până la sânge şi nimic nu-l împiedică să renunţe. Pacientul suferă de tulburări ale controlului impulsurilor (TCI) care constă într-o nevoie puternică de a se scărpina pe pielea din una sau mai multe zone ale corpului, în special pe faţă. Aceste implusuri sunt comparabile cu crizele, ce pot dura de la mai multe minute la mai multe ore, zilnic, uneori fără ca pacientul să-şi dea seama. Comportamentele sunt însoţite de un sentiment de plăcere sau de calmare a impusului, precedat de un sentiment de tensiune, anxietate sau de stres. Din cauza scărpinatului pe piele apar răni care se pot infecta. Într-un cuvânt este vorba despre dermatilomania.

Deocamdată, în Franţa, această manie este prea puţin cunoscută chiar de profesionişti şi cu atât mai puţin de pacienţi. În schimb, în SUA şi Canada această tulburare de comportament a fost deja recunoscută şi s-au publicat numeroase articole şi lucrări având ca temă ceea ce se numeşte Skin Picking.  

Cauzele sunt şi ele dificil de depistat. De obicei, scărpinatul impulsiv poate fi consecinţa unei răni sau a unei boli de piele. Când rana a început să se cicatrizeze, se formează o crustă, care uneori poate fi asociată cu mâncărime. Această poate face o persoană să simtă o plăcere atunci când „zgândără” rana, pentru că are o senzaţie de calmare. A doua explicaţie este un psihologică. Aceste persoane debutează cu acest comportament înainte sau după un eveniment foarte stresant. Tratamentul acestei tulburări este unul de competenţa psihologului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră