În atenţia Ministerului Sănătăţii: Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti are nevoie de dublarea personalului medical

29 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
În atenţia Ministerului Sănătăţii: Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti are nevoie de dublarea personalului medical


"După campania privitoare la criza de sânge, a crescut numărul donatorilor: 340 de donatori, marţi, şi 328, miercuri. Problema este că la Centru sunt 5 medici, din care unul este în concediu, unul cu colecta mobilă, ceilalţi 3 fiind nevoiţi să consulte, zilnic, aproximativ câte 100 de donatori, ceea ce depăşeşte cu mult normalitatea", spune dr. Goşa.

Ministerul Sănătăţii ar trebui să intervină pentru a adapta numărul personalului medical la exigenţele reale. În Bucureşti, a crescut cererea de sânge, deoarece, pe lângă cele 45 de spitale publice, 14 spitale de urgenţă, în ultimii ani, a apărut un număr apreciabil de spitale private, care, chiar dacă nu efectuează intervenţii chirurgicale de anvergură, totuşi şi ele se aprovizionează cu sânge tot de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. În schimb, acest Centru a rămas cu acelaşi număr de medici şi asistente.

„Îmi doresc să am 4-5 echipe mobile care să meargă pe teren pentru colectă de sânge. Dar, din păcate, nu am personal. De exemplu, în aceste două zile, bune din punctul de vedere al numărului donatorilor, am rămas la Centru cu doar 3 medici. Donatorii au fost nevoiţi să stea la coadă, ceea ce i-a supărat şi asta pe bună dreptate”, spune dr. Goşa.
La ora actuală, în topul unităţilor medicale mari consumatoare de sânge sunt: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Colţea. Dintre acestea, trebuie remarcat Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde cererea de sânge este continuă şi trebuie acoperită prompt, fără întârziere.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti consideră esenţială existenţa unui număr constant de donatori cu donări repetate. „În cazul donatorilor la prima donare, dintr-o pungă de sânge testat, se fac două produse de sânge de care pot beneficia 2 pacienţi: masă eritrocitară, cu termen de valabilitate 42 de zile, şi plasmă, cu termen de valabilitate un an. În cazul donatorilor cu donări repetate, se fac 3 produse; pe lângă masa eritrocitară şi plasma, se mai obţin trombocite, produs extrem de valoros, dar cu termen de valabilite foarte scurt: 3 zile.

Doctorul Goşa spune că pentru a ţine pasul cu cererea de sânge sunt necesare: menţinerea constantă a numărului de donatori, inclusiv vara când acesta scade din cauza concediilor, şi dublarea personalului medical, pentru a se putea face teren în vederea măririi colectei de sânge.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră