Toxina botulinica injectata poate ajunge la creier si maduva spinarii

29 Apr 2015
Toxina botulinica injectata poate ajunge la creier si maduva spinarii
 Toxina botulinica injectata poate ajunge de la nervi pana la sistemul nervos central. Dupa o injectie aplicata in zona ridurilor fetei, botoxul se indreapta direct spre creier sau chiar spre maduva spinarii, potrivit unui studiu publicat in Journal of Neuroscience.

O echipa de cercetatori australieni, britanici si francezi a fost interesata de ce anume se intampla cu toxina botulinica dupa ce este injectata. In acest sens, cercetatorii au urmarit traseul celebrei molecule in organism cu ajutorul unei tehnici microscopice electronice performante. Rezultatul: botoxul ajunge la nervi pana la sistemul nervos central. Dar aceasta descoperire nu pare sa-i nelinisteasca pe cercetatori.

Potrivit acestora, riscurile legate de prezenta toxinei botulinice in sistemul nervos depinde de dozele administrate si regasite in creier. "Botoxul este un tratament fara pericol, care se utilizeaza de peste 20 de ani. Nu este asociat cu efecte nedorite, in afara unei paralizii locale si ramane un medicament eficient pentru tratarea unor boli ce se manifesta cu hiperactivitate musculara," precizeaza pentru Top Sante, Frederic Meunier, coautor al acestui studiu. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră