Poliartrita reumatoidă, boală cu o „maşinărie” infernală, poate fi ţintită cu terapii biologice

03 Iun 2015
Poliartrita reumatoidă, boală cu o „maşinărie” infernală, poate fi ţintită cu terapii biologice
Recent, la Bucureşti, a avut loc prima ediţie a Forumului internaţional de imunologie consacrat bolilor inflamatorii reumatice la care au participat specialişti din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria. La acest eveniment a participat şi dr. Maurizio Cutulo, profesor de reumatologie şi medicină internă, director al Laboratoarelor de cercetare, diviza academică a Clinicii de reumatologie, Univesitatea din Genova.

Domnia sa spune că profesorul Cutulo „este important să fie utilizaţi pentru diagnostic biomarkerii, de exemplu utilizând intrumente de diagnostic specifice, neinvazive, sigure, ecografia, de exemplu, dopler pentru detectarea inflamaţiei sinovialei articulare în stadiile precoce de poliartrită reumatoidă şi sigur există ţinte foarte puternice. Noi putem, de asemenea, să blocăm celula în interiorul ei, nu produsul eliberat, nu markerul, ci ceea ce se întâmplă în interiorul celulei, “maşinăria” care produce cytokine.

Evenimentul de la Bucureşti a fost consacrat în special poliartritei reumatoide şi spodilartritelor. Poliartrita reumatoidă şi spondiartritele sunt principalele boli inflamatorii reumatice, cu prevalenţa cea mai mare. Ambele boli pot debuta în copilările. Fără o explicaţie completă, poliartirta reumatoidă este mai frecventă la femei, în schimb spodilartritele îi afectează mai mult pe bărbaţi.

Profesor doctor Ruxandra Ionescu, şefa Departamentului de reumatologie din cadrul Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, ne explică tocmai această „maşinărie” şi cum pot noile terapii să o ţină sub control.

 

De ce oare sistemul imun nu ne apară de acest boli inflamatorii reumatice?

Prof. dr. Ruxandra Ionescu: În bolile cronice, cum sunt cele inflamatorii reumatice, nu este foarte clar agentul dătător al bolii. Agentul este discret, dar el există şi, este sigur că dă startul bolii pe un teren predispus genetic. Agentul declanşator activează celulele imune, care eliberează o serie de mediatori, care încep să comunice între ele. Procesul inflamator în loc să se stingă, el se tot extinde, ducând la distrugeri structurale, în sensul distrugerii cartilajului, osului şi, în final, se produce anchiloza articulară. Factorii de mediu contribuie clar la declanşarea bolii în cazul persoanelor predispuse genetic. Printre factorii declanşatori sunt: infecţiile, fumatul, predispoziţia genetică. Dar concret, este dificil de spus cine anume a declanşat boala.

 

Totuşi, vestea bună este că în tratamentul acestor boli s-au înregistrat cele mai mari progrese prin terapiile biologice. Cum acţionează aceste terapii?

Profesor doctor Ruxandra Ionescu: Azi, nu mai întâlnim poliartritele reumatoide deformante ca în urmă cu câţiva ani, deoarece pot fi stopate atât progresul inflamator cât şi progresia leziunilor radiologice şi, practic, mâna unui pacient cu poliartrită reumatoridă să arate ca mâna unei persone  sănătoase, datorită noilor terapii.

Comparativ cu cele clasice, terapiile biologice acţionează ţintit celulele implicate în procesul inflamator. Avem şi noi terapii biologice şi alte nouă sunt aprobate, dar nu pot fi folosite din cauza lipsei protocoalelor, deşi calculele nu arată o creştere a costurilor. Azi, se vorbeşte despre personalizarea tratamentelor. Dacă ai mai multe medicamente ai de unde să-l alegi pe cel mai bun, în funcţie de particularităţile pacientului: comorbidităţi, manifestări extrarticulare etc.

Am putut să raportăm date legate de eficacitatea biologicelor şi de siguranţă. Avem şi o serie de date demografice. Putem spune ce s-a întâmplat la un an la altul. Am constatat că, în 2014, mult mai puţini pacienţi s-au pensionat şi 1% au revenit la serviciu  dintre cei cu poliartrită, ceea ce este foarte important pentru noi. Concluzia: cu aceste terapii biologice poţi face economii foarte mari.

Şi oglinda pacienţilor şi terapiilor o reprezintă registrul bolilor reumatice...

 

Într-adevăr, Am reuşit în patru ani, din 2011, să avem registrul bolilor reumatice. Cred că suntem singura specialitate care are atâtea registre: de poliartrită, spondilartrită, artrită psoriazică, lupus eritematos sistemic şi de vasculită.Toate sunt funcţionale. În  Registrul de poliartrită  reumatoidă  avem introduşi 4.500 de pacienţi care se tratează cu tratamente  biologice. Toţi pacienţii trataţi cu medicamente biologice sunt incluşi în registru pentru că noi am  folosit registrul şi pentru aprobarea terapiilor biologice. Toţi  medicii care au dorit să obţină un produs biologic pentru pacientul său a trebuit  să introducă pacientul în registru, iar aprobarea medicaţiei biologice se face practic online.      Reprezentanţii de la CNAS văd în registru dacă pacientul întruneşte criteriile de includere sau de răspuns la terapie. Cred că suntem singura ţară care avem toţi pacienţii cu poliartrită trataţi cu medicamente biologice introduşi  în registru. Din luna august, o să demarăm şi pentru spondilartrită şi artrita psoriazică. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră