Șoc toxic de la tampoane!

20 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Șoc toxic de la tampoane!

Această creștere a alertat centrul național de referință a stafilococilor din cadrul Hospices civilis din Lyon. Șocul toxic ar putea să afecteze 1% dintre femei, cele care sunt purtătoare ale stafilococului auriu (Staphylococcus aureus).

Când este folosit tamponul, fluidul menstrual este blocat și cald. Adică, oferă un mediu de cultură optim pentru stafilococ de a produce o toxină (TSST-1), care trece în sânge, explică profesorul Gerard Lina, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri, 19 octombrie, precizează Huffington Post.

Tocmai de aceea se recomandă ca tamponul să fie schimbat la patru ore, deoarece cu cât i se prelungește mai mult durata de folosire cu atât bacteriile reușesc să se înmulțească mai repede.

Justine are 26 de ani. În urmă cu trei ani, ea a fost victima acestui sindrom. Eram la ciclu, și foloseam un tampon. Seara, l-am schimbat și am început să am dureri de cap, diaree. M-am gândit că este începutul unei gastroenterite. În timpul nopții, am vomitat foarte mult, povestește Justine, citată de Huffington Post.

A doua zi nu am putut decât să form. Când m-am trezit, aveam o teribilă sete, febră mare și un simptom foarte rar: corpul meu era roșu ca și cum aș fi stat foarte mult la plajă. Sânge în ochi, limba umflată... La spital, nimeni nu înțelegea mai nimic. Justine a fost internată și izolată, neavând posibilitatea să spună cuiva despre tampon, regretă această.

Până la urmă, Justine a fost un caz cu final fericit. Ea a fost tratată cu antibiotice și a revenit acasă, dar va avea nevoie de multe, multe luni pentru a se reface complet.
Șocul toxic este o patologie care poate fi extrem de gravă. Unele femei au ajuns până la necrozarea degetelor, vârfului nasului etc. O tânără manechin din SUA, Lauren Wasser, a rămas fără un picior în 2012 din această cauză.

Creșterea frecvenței acestor cazuri are multiple explicații: natura compușilor din aceste tampoane, prelungirea duratei de folosire, modificarea florei vaginale din cauza unei alimentații dezechilibrate, precizează profesorul dr. Lina, citat de Huffington Post.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră