Ministrul Vlad Voiculescu: Nu schilodiţi legea anti-fumat!

26 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Vlad Voiculescu: Nu schilodiţi legea anti-fumat!

 "Legea anti-fumat a fost atacată și în Parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spațiu închis. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată, am deveni, potrivit tuturor experților pe care i-am consultat, prima țară care îmblânzește legile anti-fumat", atrage atenţia ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că în cazul în care o parte dintre adolescenții care consumă țigări vor deveni fumători "este și vina celor care astăzi încearcă să schilodească legea anti-fumat". Totuşi, ministrul speră că deputații "vor face ceea ce trebuie", în situaţie în Comisia pentru sănătate din Senat au fost aduse amendamente conform cărora este permis fumatul în spații închise, cu condiția ca acestea să fie inscripționate.

Potrivit rezultelor unui studiu, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, prezentat de dr. Magda Ciobanu, expert în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, peste jumătate dintre copiii cu vârste între 15 și 16 ani au încercat să fumeze cel puțin o dată în viață.

"Dintre acești copii, 23% afirmă că au fumat prima țigară la 13 ani sau chiar mai devreme. Lucrul acesta se va vedea în viitor asupra sănătății lor, pentru că este cunoscut că dependența de nicotină se instalează mult mai repede la adolescenți decât la adulți, iar efectele nicotinei asupra dezvoltării sistemului nervos central sunt mult mai importante și cu efect pe termen mult mai lung la adolescent, comparativ cu adultul", a spus ea.

Acelaşi studiu arată că o treime dintre acești copii fumează în fiecare săptămână sau chiar în fiecare zi. Doctorul Magda Ciobanu precizează că, față de 2001, consumul de tutun în rândul adolescenților a scăzut dar că, în ultimii ani, cifrele bat pasul pe loc. 

În privinţa legii anti-fumat, dr. Magda Ciobanu a prezentat rezultatele unei anchete realizate în luna august în rândul fumătorilor adulți români. Această anchetă indică faptul că peste 60% dintre aceștia (printre care şi fumători) sunt de acord ca prevederile actuale ale legii să fie aplicate inclusiv în restaurante. 

Dr Raed Arafat, secretar de stat în MAI, subliniază că persoanele expuse fumatului sunt "clienții siguri și fideli" ai serviciilor de urgență. În opinia dr. Arafat, un copil care începe să fumeze la 13 ani, la vârsta 25 de ani  se poate confrunta cu afecțiuni care se vor manifesta cu siguranță la vârsta de 35 — 40 de ani. Raed Arafat insistă asupra pericolului reprezentat de  ţigărilor cu diverse arome (ciocolată, căpșuni, mentă), care reprezintă o capcană pentru tineri și copii. 
 
"De ce începe copilul să fumeze? Pentru că e simplu, e cool, pentru că îi vede pe colegi, intră în anturaje în care se fumează, îi vede pe părinți, la un club vede că toată lumea fumează. (...) Care e diferența între fumat și droguri? Amândouă, în final, duc la moarte. Poate că fumatul — mai încet. Poate că nu e așa de evident. Dar nu este normal ca noi să tratăm drogurile ca pe o amenințare, iar fumatul să îl apărăm în Parlament", avertizează dr. Arafat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră