Sunt diferite simptomele la infectarea cu tulpina britanică a SARS-CoV-2? România are 27 de cazuri confirmate

03 Feb 2021 | scris de Istvan Deak
Sunt diferite simptomele la infectarea cu tulpina britanică a SARS-CoV-2? România are 27 de cazuri confirmate

România a ajuns la 27 cazuri confirmate de infecție cu varianta britanică a virusului SARS-CoV-2, numită B.1.1.7, după un nou caz anunțat miercuri. 

Primul caz a fost confirmat în 8 ianuarie, la o femeie din județul Giurgiu care nu a călătorit în afara țării, alte două cazuri fiind anunțate în 22 ianuarie, la două persoane din București, fără istoric recent de călătorie în străinătate.

Al patrulea caz a fost confirmat luni, la un bărbat din Suceava care a călătorit recent în Marea Britanie, iar al cincilea caz marți – un bărbat în vârstă de 69 ani, pensionar din Constanța, care nu a călătorit în Marea Britanie.

În urmă cu o săptămână, alte 3 cazuri de infectare cu varianta britanică a virusului SARS-CoV-2 au fost anunțate oficial, vineri au mai fost confirmate 10 cazuri, iar alte 6 cazuri au fost confirmate marți.

Noul caz este o femeie în vârstă de 51 ani din București, care are legătură cu focarul deja confirmat la Școala 28 din București.

Vorbim despre tulpina britanică a SARS-CoV-2, denumită și B 1.1.7. S-a spus inițial că este doar mai contagioasă, dar iată că, inclusiv prin contagiozitaea mare, este și mai mortală și, în plus, are și simptome care o deosebesc de varianta inițială.

Potrivit unui studiu realizat de Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie, varianta SARS-Cov-2 care circulă de câteva săptămâni în Anglia are simptome specifice. Principalele caracteristici ale așa-numitei B 1.1.7? Tuse puternică și durere în gât, relatează LCI.

Concret, autorii studiului au intervievat 6.000 de pacienți. Pe baza simptomelor raportate, care acoperă perioada cuprinsă între 15 noiembrie 2020 și 16 ianuarie 2021, aceștia au reușit să stabilească o listă de dureri, senzații mai mult sau mai puțin puternice. Prima dintre acestea: tusea. 35% dintre pacienți au fost afectați, în comparație cu 28% în cazul persoanelor afectate de tulpina clasică a virusului.

Pierderea mai puțin frecventă a gustului și a mirosului

Al doilea simptom, recurent pentru acești pacienți: oboseala. Afectează 32%, comparativ cu 29% dintre pacienții cu tulpina clasică. Durerile musculare, numite mialgii, se manifestă pentru un sfert dintre pacienții din primul eșantion, față de aproape o cincime pentru cei cu varianta „clasică”.

În plus, studiul arată că durerile în gât sunt frecvente pentru persoanele cu varianta britanică (21,88% vs. 19,08%).

La fel pentru stările febrile – 21,69% dintre persoanele infectate cu noua tulpină le-au raportat, comparativ cu 19,28% pentru cei cu varianta inițială.

Pierderea gustului și anosmia, adesea menționate de pacienții cu Covid-19, sunt raportate mai rar de persoanele afectate de varianta B.1.1.7.

În România, în urma unei analize efectuate de către specialiștii MedLife parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, dintre cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Potrivit raportului, probele care conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.

Datele noastre preliminare arată că există o dinamică importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră