Studiu: Pierderea subită a mirosului este un semn precoce și distinctiv pentru COVID-19

08 Iul 2020 | scris de A.V.
Studiu: Pierderea subită a mirosului este un semn precoce și distinctiv pentru COVID-19

Un grup de 20 de medici francezi au studiat cât de relevantă este, în identificarea COVID-19, pierderea mirosului fără obstrucție nazală. Ei au analizat o serie de pacienți care au acuzat pierderea acută (în mai puțin de 7 zile) a mirosului, ca simptom principal al suspiciunii de COVID-19.

Autorii studiului publicat de sciencedirect.com au constatat că 51 dintre cei 55 de pacienți (92,7% ) au fost apoi confirmați pozitiv pentru SARS-COV2.  

Ei arată că pierderea mirosului a avut loc brusc (în câteva ore) și a fost primul simptom COVID-19 într-o treime dintre cazuri. Anosmia (pierderea mirosului) a fost asociată cu tulburări de gust la 80%  dintre bolnavii ținuți sub observație.

Între subiecți, doar doi s-au plâns de obstrucție nazală, spre deosebire de pacienții cu răceală comună care pierd de regulă simţul mirosului din cauza nasului înfundat.

Analizând datele obținute de la toată populația observată la centrul de screening de urgență pentru COVID-19 și prin compararea pacienților care au raportat mirosul sau pierderea gustativă cu cei fără aceste simptome, medicii francezi au ajuns la două concluzii importante.

În primul rând, în 78,5% dintre cazuri, simptomul de pierdere  subită a mirosului este predictiv pentru COVID-19. De asemenea, specificitatea acestui simptom în cazul infectării cu noul coronavirus este cu 90%, mai relevantă decât tusea, durerea de cap sau de gât.

Specialiștii francezi consideră că studiul lor atestă că pierderea izolată a mirosului fără obstrucție nazală este un steag roșu timpuriu al COVID-19.

Ei propun chiar ca pierderea mirosului, bruscă și nedeterminată de obstrucția nazală, să fie adăugată la lista de simptome de avertizare pentru public.

În viziunea autorilor, pacienții care constată pierderea subită a mirosului ar trebui să adopte de îndată toate măsurile preventive anti-COVID-19. Faptul că acest semn este bine cunoscut public ar putea ajuta acești pacienți, foarte contagioși în ciuda simptomelor altfel ușoare, să se auto-izoleze și să evite contaminarea altor persoane.

Autorii studiului arată că, până la acceptarea publicării rezultatelor lor, în 2 iulie (din 7 iulie accesibile online), nu au fost raportate în literatura de specialitate date cu privire la valoarea de diagnostic a pierderii mirosului / gustului sau a altor simptome ale COVID-19.

Sursa: Self-reported loss of smell without nasal obstruction to identify COVID-19. The multicenter CORANOSMIA cohort study

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră