PIERDEREA MIROSULUI, unul dintre simptomele posibile ale infecţiei cu noul coronavirus

21 Mar 2020
PIERDEREA MIROSULUI, unul dintre simptomele posibile ale infecţiei cu noul coronavirus

Pe lângă simptomele cunoscute până acum ale COVID-19 - febra, tusea, dispneea (greutate în respiraţie) -, medici ORL francezi avertizează asupra unui alt simptom asociat, în opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus: pierderea mirosului, scrie Le Figaro.

Specialişti în otorinolaringologie (ORL) au observat în aceste ultime zile ''o recrudescenţă a cazurilor de anosmie'', a indicat vineri şeful Direcţiei pentru Sănătate din ministerul de resort, Jerome Salomon, în cadrul informării zilnice referitoare la situaţia pandemiei în Franţa. Este vorba despre o ''dispariţie bruscă a mirosului'', dar fără nas înfundat, iar câteodată însoţită de o dispariţie a gustului (ageuzie).

Anosmia descrisă de mai multe persoane diagnosticate cu COVID-19 poate surveni în mod izolat sau împreună cu alte simptome asociate virusului.

În cazul anosmiei, ''trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului'', a subliniat Jerome Salomon.

Acest simptom se întâlneşte cu toate acestea ''destul de rar'' şi este observat ''în general'' la pacienţi tineri, care dezvoltă forme ''mai puţin severe'' ale bolii, a precizat directorul pentru Sănătate.

Societatea franceză de ORL a lansat vineri o alertă vizând recrudescenţa acestor cazuri, mesaj distribuit de medici pe reţelele de socializare.

Potrivit primelor cazuri urmărite de asociaţia profesională a medicilor ORL, pacienţii în cauză sunt mai degrabă tineri, cu vârste cuprinse între 23 şi 45 de ani.

"Persoanele care resimt anosmie, trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie şi să poarte mască, chiar şi în cadru familial", potrivit Jean-Michel Klein.

Spre deosebire de protocolul de tratament al unei anosmii clasice, medicul recomandă să nu fie administrată corticoterapie, ''care slăbeşte răspunsul imunitar'', sau o spălare a foselor nazale care ar risca să ''trimită virusul din mucoasa nazală în plămâni''.

Simptomul a fost remarcat şi de publicaţii germane şi americane, a subliniat Jean-Michel Klein.

CITIŢI ŞI: Conjunctivita, posibil simptom al COVID-19!

Tiparul evoluţiei noului coronavirus

Un studiu publicat de Universitatea din Wuhan a identificat un tipar al evoluţiei coronavirusului. Majoritatea pacienţilor infectaţi fac febră iar apoi, simptomele ajung să semene cu cele provocate de pneumonie.

Circa 99% din pacienţii infectaţi fac febră la debutul infecţiei, iar de multe ori simptomele COVID-19 pot fi confundate de cele provocate de pneumonie se arată conform studiului, citat de Mediafax.

Astfel, 99% dintre pacienţi au simptome de febră ridicată, peste jumătate dintre persoanele infectate se simt obosite, iar o treime trec prin crampe musculare şi dificultăţi respiratorii. Studiul prezintă şi evoluţia pe zile a bolii, de la primele simptome până la vindecare:

Ziua 1: Persoana infectată prezintă febră. Se poate simţi obosită şi începe să tuşească. Unii dintre pacienţi au avut greţuri înainte de instalarea febrei.

Ziua 5: Apar dificultăţi respiratorii, în special la pacienţii în vârstă sau care au şi alte afecţiuni.

Ziua 7: În general, pacientul este internat în spital din cauza simptomelor pe care le acuză.

Ziua 8: În acest moment, pacienţii care ajung în stare gravă (aproximativ 15% din total) dezvoltă sindromul de detresă respiratorie acută (cunoscut sub numele de SARS), care de cele mai multe ori impune ventilarea mecanică.

Ziua 10: Pe măsură ce situaţia se agravează, tot mai mulţi pacienţi se confruntă cu dureri abdominale severe şi o scădere rapidă în greutate.

Ziua 17: Pacienţii care reuşesc să treacă de faza critică, sunt, în principiu, vindecaţi.

Primele simptome ale coronavirusului se pot manifesta în 5 sau mai multe zile de la infectare. În momentul în care acestea apar, ele seamănă foarte mult cu cele cauzate de pneumonie, însă diferenţa este că starea celor infectaţi cu virusul COVID-19 se deteriorează mult mai rapid decât în cazul pneumoniilor.

Studiul a fost realizat pe 140 de pacienţi internaţi în Spitalul Universitar Zhongnan şi a fost identificat un tipar în ceea ce priveşte evoluţia pe zile a pacienţilor diagnosticaţi cu coronavirus, boală provocată de SARS – CoV-2, noul tip de coronavirus identificat în finalul anului trecut.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră