Stafilococi şi micrococi sub brăţările de acces la concerte şi de identificare în hoteluri

02 Iul 2015
Stafilococi şi micrococi sub brăţările de acces la concerte şi de identificare în hoteluri
O specialistă microbiolog atrage atenţia asupra numărului alarmant de stafilococi şi micrococi prezenţi sub brăţarile de acces la unele spectacole şi de identificare la hoteluri. Avertismentul este extrem de actual, deoarece este sezonul concertelor şi festivalurilor, iar iubitorii de asemenea evenimente nu ratează nici unul şi nu renunţă mult timp la brăţarile de acces. O ideea nefericită, explică microbiologul Alison Cottel, de la Universitatea din Surrey (Marea Britanie) pentru Daily Mail. Specialista britanică a făcut analiza acestor brăţări şi a descoperit că ele adăposteau de 20 de ori mai multe bacterii comparativ cu restul accesoriilor vestimentare.

2.000 de stafilococi şi 9.000 de micrococi


Alison Cottel a testat două brăţări purtate în timpul festivalului de muzică rock de la Reading (Marea Britanie), în 2013. După ce a folosit o substanţă care scoate în evidenţă prezenţa bacteriilor, microbiologul Cottel a descoperit un număr impresionant de mare de stafilococi şi de bacterii de tipul „micrococi”: în total 2.000 de stafilococi şi 9.000 de micrococi. Avertismentul este valabil în cazul tuturor brăţărilor de acest tip, purtate lung timp.

Micrococii, ca şi stafilococii, sunt, în general, inofensivi şi se pot găsi inclusiv pe piele. Dar stafilococii pot provoca furuncule şi pot infecta unele răni deschise, zgârâieturi, explică cercetătoarea. Stafilococii pot, de asemenea, provoa o formă de intoxicaţie alimentară acută dacă sunt ingerate.

Septicemie

Mai rar, ei sunt responsabili de complicaţii grave cum este septicemia. Termenul de scepticemie este folosit în cazul în care se dovedeşte prezenţa bacteriilor, inclusiv a ciupercilor, într-un număr alarmat în sânge. Septicemia poate pune în pericol viaţa pacientului şi constă într-un răspuns inflamator sever ca urmare a unei infecţii (bacteriană şi fungică). Riscul de deces în caz de septicemie este mai mare la copii, vârstnici şi persoane cu sistemul imun slăbit. Microbiologul britanic susţine că nu trebuie neglijat riscul de infecţii, motiv pentru care este indicat ca, la finalul festivalului sau concertului, să renunţăm la aceste brăţări. Aceste recomandări sunt obligatorii mai ales în cazul persoanelor care muncesc în unităţi sanitare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră