Spitalul Clinic Colentina se redeschide pentru pacienții nonCOVID

16 Iul 2020
Spitalul Clinic Colentina se redeschide pentru pacienții nonCOVID

Spitalul Clinic Colentina a primit astăzi avizul DSP, care este valabil o lună de zile, pe perioada stării de alertă, timp în care unitatea sanitară trebuie să-și reorganizeze activitatea, să igienizeze și decontamineze totul pentru a putea primi pacienții nonCOVID.

Spitalul Clinic Colentina din Capitală este unul dintre cele mai mari unități sanitare din țară, având peste 860 de paturi. A fost desemnat suport COVID chiar la începutul crizei în România, mai precis pe 29 martie 2020. În spital erau tratate în jur de 20.000 de cazuri pe lună, – internări continue, internări de zi și pacienți tratați în ambulator. Dar în toată perioada în care spitalul a devenit suport COVID un număr foarte mare de pacienți nu a mai avut acces în acest spital.

Internările însă nu se pot face de mâine în spital. Potrivit declarațiilor prof. dr. Sabina Zurac, directorul medical al Spitalului Clinic Colentina, ,, în maxim două săptămâni ar putea fi deschis pentru pacienții nonCOVID”.

Directorul medical a precizat pe pagina de Facebook a unității sanitare că pașii următori sunt reorganizarea activității în spital, transferarea pacienților cu COVID-19 către alte spitale de boli infecțioase, dezinfecția și curățenia pavilioanelor. În momentul de față sunt internați la Spitalul Colentina 140 de pacienti cu infecție SARS COV- 2.

,,Așteptam de mult acest aviz. Știm cu toții că pacienții au nevoie, sunt centre de specialitate care nu se găsesc în fiecare spital, vorbim de boli rare, boli cronice. Chiar dacă tratamentul se poate lua din altă parte, după o anumită perioadă sunt necesare investigații și analize, lucruri pe care din păcate mulți dintre noi nu le-au mai făcut”, a spus și Radu Gănescu, președintele COPAC.

În luna iunie, personalul medical al spitalului, împreună cu Asociațiile pacientilor – COPAC -Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Asociația Română împotriva Leucemiei – ARIL, A.P.A.A. – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune și Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România au semnat o petiție în care solicitau redeschiderea spitalului Colentina.

Unii dintre cei mai afectați pacienți cu boli rare de transformarea unității medicale bucureștene în spital COVID au fost cei cu distonie neuromusculară care nu și-au mai putut continua tratamentul cu toxină botulinică. Aceștia cereau cu disperare redeschiderea spitalului pentru a putea să-și facă injecțiile, spitalul Colentina, fiind unul dintre cele mai importante centre din țară în acest sens, fiindcă trata în jur de 200 de pacienți cu distonii.

Ministerul Sănătății a precizat că Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a emis avizul temporar favorabil pentru funcționarea spitalului Colentina în regim deschis, atât pentru pacienții COVID, cât și pentru pacienții care necesită tratament de specialitate pentru alte patologii.

,,Avizul de funcționare a fost emis imediat ce managementul spitalului bucureștean a asigurat circuitele separate, condițiile și măsurile necesare, conform legislației în vigoare, astfel încât pacienții să poată primi serviciile medicale necesare în condiții de siguranță”, a precizat Ministerul Sănătății.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră