Nu trebuie să te mire! Iată zece motive pentru care nu poți adormi noaptea

15 Noi 2017 | scris de Istvan Deak
Nu trebuie să te mire! Iată zece motive pentru care nu poți adormi noaptea

Medicina clasică cunoaște 80 de forme diferite ale deranjamentului de somn. Cele mai cunoscute sunt insomnia și hipersomnia, ambele fiind cauza a diferite forme ale depresiei sau ale bolilor cardio-vasculare. Revista germană Focus a întocmit o listă cu 10 motive care vă pot strica somnul, deși nici nu le bănuiți.

Alergiile
Praful din cameră sau de pe plapumă conține excremente ale unor microorganisme și poate provoca o alergie care să ne împiedice să dormim. Tot praful poate provoca sforăitul, care pe termen lung poate duce la astm. „Recomandăm în camera unde dormiți un grad de umiditate de 40-50% și o temperatură ideală între 16-19 grade, dar și o aerisire de durată a camerei în timpul zilei. Toate așternuturile ar trebui spălate la 60 de grade la fiecare două săptămâni și schimbate în totalitate după 2-3 ani”, notează sursa citată.

Medicamentele
O durere în gât sau o viroză respiratorie ne fac să ducem repede mână dupa medicamente, de cele mai multe ori seara, înainte de culcare, fără să dăm mare atenție conținutului de pe ambalaj. Medicamentele care au și efect hormonal, cele care conțin cofeină sau cele care au efect asupra sistemului nervos ne pot împiedica să dormim noaptea.

Antibioticele, medicamentele menite să ajute sistemul vascular sau să scadă tensiunea provoacă în mod constant nopti albe. La persoanele sensibile, același efect îl poate avea aspirina, dar și medicamentele menite să combată depresia sau diferite alergii. „Aceste medicamente blochează producerea hormonului somnului melatonina. Recomandarea este să evitați îngurgitarea acestor medicamente seara și să găsiți împreună cu medicul un alt moment pentru utilizarea lor”, scrie sursa citată.

Televizorul
Foarte mulți folosesc televizorul ca pe un somnifer și de cele mai multe ori cu succes. Experții atrag atenția că nu este întotdeauna o idee bună. „Depinde la ce ne uităm. Dacă adormim pe o muzică relaxantă în fundal este ok, dar, dacă urmărim un film de acțiune și rămânem cu ecoul zgomotului, nu vom scăpa de surmenaj și ne vom trezi la fel de obosiți. Lumina în permanentă mișcare de la televizor blochează producerea hormonului melatonină”.

Țigările
Expertul Michael Feld confirmă ultimul studiu dat publicității de Universitatea Baltimore: fumătorii au probleme cu somnul. Motivul principal este nicotina care afectează sistemul nervos și împiedică un somn de calitate. Trecând peste recomandarea de a nu fuma în dormitor, Michael Feld subliniază: „Statistic vorbind, mult mai mulți fumători se plâng de problemele cu somnul. Recomandarea mea este să renunțați la fumat, dacă puteți”.

Ciocolata neagră
Chiar dacă este probat faptul că ciocolata are un efect calmant asupra corpului nostru și ajută somnul, nu toate tipurile de ciocolată se pot mândri cu această calitate. „Persoanele care au o sensibilitate ridicată față de cofeină, ar trebui să evite consumul de ciocolată neagră după ora 16. Ciocolata neagră conţine teobromină, care are un efect similar cu cofeina asupra sistemului nervos.

O sută de grame de ciocolată amăruie (85%) conține 130 de miligrame de teobromină, în timp ce ciocolata cu lapte conține doar 15 de miligrame. Dacă o să consumați ciocolata în jurul orei 18, nu vă așteptați să adormiți înainte de ora 22. Un expresso conține 60-100 de miligrame, în timp ce o doză de 0,33l de cola se regăsesc 30 de miligrame. Atenție și la consumul de ceai verde seara. Conținutul de teobromină începe de la 40 de miligrame, dar în cazul unor sortimente poate ajunge chiar la 140”.

Somnul din timpul zilei
Copiii, sportivii, femeile gravide și cei care fac muncă fizică au nevoie de mai multe ore de somn. Tinerii necesită 7-8 ore de somn pe zi, în timp ce bătrânii doar 6. „Cei care consumă aceste ore în timpul zilei, cu siguranță vor avea probleme cu somnul noaptea. Problemele cu somnul pot apărea și la persoanele tinere care se culcă mult prea devreme, de obicei când nu sunt obosiți și nici nu le este somn. Trebuie să ne ascultăm corpul și să evităm să facem calcule asupra orelor pe care trebuie să le dormim”.

Sportul
Chiar dacă în mod normal sportul contribuie la un somn liniștit, recomandarea medicului este să nu practicăm sport cu două ore înainte de a merge la culcare. „După practicarea unui sport solicitant, metabolismul și mușchii rămân hiperactivi încă două ore. Temperatura corpului nu ne va permite să adormim în următoarele două ore”.

Dinții
Bruxismul sau scrâșnitul din dinți este o acțiune involuntară a dinților pe bază de stres care ne poate răpi somnul. De obicei, persoanele care suferă de bruxism se trezesc dimineața cu probleme de gât sau umeri. Medicul recomandă o șină despărțitoare între dinții din partea superioară și inferioară. Chiar și așa, foarte mulți dintre pacienți se plâng că au probleme respiratorii noaptea.

Aparatele electrice
Lampa de pe noptieră poate cauza disconfort în timpul somnului. „Aparatele electrice care rămân conectate la curent pe timpul nopții emană radiații care afectează calitatea somnului. Recomandarea mea este să le scoateți pe toate din priză în timp ce dormiți. Același lucru este valabil și pentru telefoane, tablete, laptopuri sau routere de wireless”, recomandă specialistul.

Aerul
Expertul german susține că o cameră va avea același conținut de oxigen indiferent când și cât a fost aerisită. Mulți oameni se trezesc însă noaptea cu senzația că nu au aer. „Vina aparține unei lipse de circulație a aerului proaspăt. O recomandare în acest sens este să nu folosiți o plapumă groasă.

Cei care au probleme cu somnul să aerisească încă o dată camera înainte de a merge la culcare. Cei care o pot face și nu au probleme cu zgomotul de afară, să încerce să doarmă cu fereastra deschisă. În același timp, atenție mare la mirosuri. Îndepărtați plantele din dormitor și mare atenție la materialele din care este confecționat mobilierul din dormitor”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră