O treime din cazurile de Alzheimer pot fi evitate!

08 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
O treime din cazurile de Alzheimer pot fi evitate!

Un studiu, prezentat în cadrul Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) de la Londra, susține că o treime din cazurile de demență ar putea fi prevenite  prin modificarea stilului de viață. Reducerea tabagismului, controlul hipertensiunii și depresiei au un rol important, transmite destinationsante.com. 

În prezent, în lume, 47 de milioane de persoane suferă de demență. Numărul suferinzilor de demență ar putea ajunge la 66 de milioane în 2030 și la 115 milioane, până în 2050. 

Studiind mijloacele de prevenire și tratare a demenței, 24 de specialiști internaționali au identificat nouă factori de risc responsabili de o treime dintre cazurile de demență. Prevenind pierderea precoce a auzului, controlând hipertensiunea și obezitatea, incidența cazurilor de demență ar putea fi redusă cu 20%, spun specialiștii.

De altfel, sunt numeroase studii care evidențiază că deficitul de auz, hipertensiunea arterială și indicele de masă corporată depășit reprezintă factori care măresc riscul maladiei Alzheimer. Dar nu este suficient... Trebuie renunțat la fumat, vindecată depresia, evitat sedentarismul. De asemenea, se recomandă interacționarea socială și controlul diabetului pentru a diminua cu 15% cazurile de demență. Specialiștii sunt convinși că prin eliminarea acestor factori se poate lupta contra demenței, o povară la nivel global. 

Antipsihotice

Specialiștii au analizat și efectul intervențiilor fără medicamente asupra pacienților suferinzi de demență. Potrivit acestora, antipsihoticele sunt folosite în mod curent pentru tratarea agresivității, explică psihiatrul Lon Schneider, care coordonează studiul. Dar există preocupări importante privitor la aceste medicamente din rațiuni legate de riscul mărit de deces, evenimente cardiovasculare, fără a vorbi de sedarea excesivă. Experții au putut constata că intervențiile psihologice, sociale și de activitate fizică sunt superioare medicamentelor antipsihotice pentru tratarea agitației asociată cu demența. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră