Singurătatea poate provoca insomnii

07 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Singurătatea poate provoca insomnii

Singurătatea te poate priva de somn, spun cercetătorii britanici. Ei au realizat un studiu în care au analizat gradul de singurătate şi obiceiurile de somn, relatează webmd.com. 

Cercetătorii au strâns informaţii de la peste 2200 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani, din Anglia şi Ţara Galilor. Între 25% și 30% dintre participanți au declarat că se simt câteodată singuri, iar alţi 5% au spus că se simt frecvent singuri.

În cazul persoanelor singure, probabilitate de a se simți obosite și de a avea dificultăți de concentrare în cursul zilei este cu 24% mai mare decât în cazul celor care nu au acest sentiment, conform cercetătorilor King's College din Londra.

"Calitatea diminuată a somnului este unul dintre multele moduri în care se manifestă singurătatea și constatările noastre subliniază importanța abordărilor terapeutice timpurii pentru a viza gândurile și percepțiile negative care pot face din singurătate un cerc vicios", spune autorul studiului, Louise Arseneault.

"Mulți dintre tinerii din studiul nostru sunt în prezent la universitate, trăind departe de casă pentru prima dată, ceea ce poate genera sentimente de singurătate. Prin urmare, este important ca aceștia să beneficieze de sprijinul adecvat pentru a aborda aceste sentimente înainte de a se transforma probleme grave de sănătate mintală ", a mai afirmat Arseneault, într-un comunicat de presă al colegiului.

Legătura dintre singurătate și calitatea somnului s-a menţinut și după ce cercetătorii au luat în calcul depresia și anxietatea, care sunt asociate, de obicei, cu probleme de somn și sentimentul de singurătate. Dar studiul nu a demonstrat că singurătatea poate provoca insomnie.

S-a sugerat că somnul neliniștit la persoanele singure poate fi cauzat de un sentiment de nesiguranţă, astfel încât autorii studiului au examinat impactul pe care l-a avut în trecut expunerea la violență, inclusiv crime, abuz sexual, abuz asupra copilului și abuz violent.

Legătura dintre singurătate și calitatea slabă a somnului a fost cu aproape 70% mai puternică în rândul celor care au experimentat cele mai severe forme de violență.

Co-autor al studiului, Timothy Matthews este, de asemenea, cercetător la Institut. "Expunerea în trecut la violență a agravat asocierea dintre singurătate și somn mai puţin, ceea ce este în concordanță cu ideea că problemele de somn la persoanele singure sunt legate de sentimentul de nesiguranţă", a afirmat Matthews în comunicatul de presă.

"Ceea ce are sens din moment ce somnul este o stare în care este imposibil să fii atent la siguranţa cuiva, asa că senzaţia de a fi izolat de ceilalţi ar putea face mai dificil să ai un somn odihnitor şi cu atât mai mult în cazul persoanelor expuse violenţei în trecut" , a explicat Matthews.

"Prin urmare, este important să recunoaștem că singurătatea poate interacționa cu vulnerabilitățile preexistente la unii oameni și că acești indivizi ar trebui să primească sprijin adaptat nevoilor lor", a conchis el.

Studiul a fost publicat recent în revista Psychological Medicine.

Alte stiri din Life style

Ultima oră