În blocul operator, cu smartphone-ul şi tableta

03 Aug 2015
În blocul operator, cu smartphone-ul şi tableta
 În sala de operaţie, chirurgul, într-o mână cu bisturiul şi în cealaltă cu telefonul mobil, de la care ori medicul, ori asistenta expediază SMS-uri. Greu de crezut, dar prezentat obiectiv într-un articol din Le Parisien, ediţia de luni, 3 august. Potrivit site-lui medical Medscape, care efectuează o anchetă în acest sens, smartphonul a devenit un lucru obişnuit în blocurile operatorii.


Mai puţină atenţie şi mai multe probleme de igienă

Dependenţa de telefoanele mobile este într-atât de puternică încât şi medicii au căzut în această capcană, deşi profesia lor, mai mult decât celelalte, înseamnă salvarea vieţii unui om. Ateţie! Telefonul mobil poate fi deveni un cuib pentru bacterii, ceea ce nu e deloc simplu într-un bloc operator. Potrivit unui studiu recent efectuat printre chirurgi ortopezi şi internişti, 83% dintre telefoanele acestora prezentau germeni patogeni.

În urmă cu câţiva ani, media din SUA relata o poveste cu deznodământ trist din cauza unui smartphon. În 2011, o femeie de 61 în vârstă de ani a murit în urma unei operaţii cardiace, deoarece anestezista îşi verifica e-mail-urile în loc să-şi supravegheze pacienta. În timpul procesului intentat de familia decedatei, chirurgul a adăugat că el se juca pe tabletă.

Vibra în abdomen

Şi mai există un risc, ce-i drept extrem de rar: a uita smartphonul în corpul pacientului. Şi nu-i nici o glumă. S-a întâmplat în 2015, în cazul unei paciente din Iordania. Chirurgul şi-a pierdut telefonul în abdomenul femeii în timpul unei cezariene. Pur şi simplu femeia a simţit că-i vibrează ceva în abomen... 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră