Marii utilizatori de smartphone ar putea fi depresivi!

16 Iul 2015
Marii utilizatori de smartphone ar putea fi depresivi!
 Modul în care folosim telefoanele mobile ar putea să sugereze dacă avem tulburări de depresie. Este concluzia unei echipe de cercetători americani folosindu-se de datele oferite de mai multe smartphone-uri.
Sohrob Saeb şi echipa lui de la Universitatea Feinberg din SUA au analizat datele provenite de la 28 de utilizatori de smartphone timp de două săptămâni. În acelaşi timp, toţi participanţii au completat un chestionar de evaluare a sănătăţii mentale.

Chestionarul pemitea să se afle mai aplicat cine are o stare depresivă. În ansamblul cohortei, jumătate dintre utilizatorii de smartphone nu aveau tulburări depresive şi cealaltă jumătate de utilizatori s-au văzut în situaţia de a fi diagnosticaţi cu depresie în forme lejere şi medii. Dar autorii au mai reuşit să observe o legătură între nivelul depresiei şi frecvenţa folosirii telefonului mobil. Cei mai mari utilizatori – apeluri, jocuri, aplicaţii – prezentau mai multe riscuri de a fi depresivi.

Pierderea motivaţiei


O altă constatare. Cu ajutorul geolocalizării, cercetătorii au reuşită să arate că depresivii stau mai mult în casă şi se deplasează foarte puţin. „Ceea ce reflectă unul dintre principalele simptome ale depresiei: lipsa de motivaţie de a se lansa în noi activităţi sau de evitare a relaţiilor sociale reale”, explică Sohrob Saeb. „Când sunt deprimaţi, pacienţii n-au nici o motivaţie de a ieşi din casă şi de a iniţia unele activităţi. Şi când au mobilul, acesta îi ajută să scape de gândurile negre, de diferite dificultăţi”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră