La peste 2.400 m înălţime, bebeluşul este expus riscului de moarte subită

27 Mai 2015
La peste 2.400 m înălţime, bebeluşul este expus riscului de moarte subită
 La altitudine, bebeluşul este expus riscului de sindrom de moarte subită. Un studiu american, apărut în revista Pediatrics, atrage atenţia că lipsa de oxigen de la înălţime este asociată cu decesul care poate interveni brusc în cazul bebeluşilor sub un an, în somn. Studiul arată că, în cazul familiilor stabilite la peste 2.400 de metri altitudine, bebeluşii au fost expuşi unui risc dublu de moarte subită, comparativ cu cei care se aflau la 1.800 metri altitudine. Aceste date au fost obţinute după ce s-au analizat şi alţi factori cum sunt alăptarea la sân, tabagismul în timpul sarcinii etc.

Studiul nu este foarte categoric în privinţa concluziilor. Dar insistă, totuşi, subliniind că nu este indicat să mergem cu bebeluşii la peste 2.400 de metri, din cauza aerului mai sărac în oxigen.

Dintre factorii care măresc riscul de sindrom de  moarte subită la bebeluşi mai amintim: temperatura peste 30 de grade Celsius, împărţirea patului între bebeluş şi părinţi, dormitul pe burtă, tabagismul pasiv etc.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră