Sărbătorile de iarnă și sezonul de schi grav afectate de pandemie în întreaga lume

27 Noi 2020
Sărbătorile de iarnă și sezonul de schi grav afectate de pandemie în întreaga lume

Pandemia de coronavirus nu dă semne că ar da înapoi nicăieri în lume, ba dimpotrivă, numărul total al infectărilor a trecut recent de pragul de 60 de milioane, iar restricțiile care se impun anunță pentru acest an sărbători de iarnă triste și un sezon de schi grav afectat, atât în Europa cât și în Statele Unite.

Germania a anunțat miercuri că va impune interzicerea petrecerea sărbătorilor de iarnă în stațiunile de schi nu doar de pe teritoriul său, ci din întreaga Europă, în încercarea de a reduce infecțiile cu coronavirus.

Europenii se pregătesc așadar pentru petrecerea Crăciunului în spatele ușilor închise, în timp ce americanii s-au confruntat cu cel mai mare număr de morți zilnice cauzate de virus din ultimele șase luni, chiar în ajunul Zilei Recunoștinței.

Deoarece numărul cazurilor crește în țările din întreaga lume, acestea sunt obligate să impună noi restricții, totuși unele - cum ar fi Franța și Regatul Unit - au început să revină oarecum la normal.

Cu toate acestea, Germania a anunțat miercuri că își va prelungi restricțiile până în 2021 și că intenționează să încheie un acord cu partenerii europeni pentru a închide pârtiile de schi până pe 10 ianuarie.

Declarația cancelarului Angela Merkel a coincis cu planurile franceze anunțate cu o zi mai devreme pentru a închide stațiunile de schi până la sfârșitul anului. Se consideră că turiștii infectați din stațiunile de schi au contribuit la răspândirea virusului în Europa la începutul acestui an.

"Voi spune direct: nu va fi ușor, dar vom încerca", a spus Merkel.

Măsura a pus Berlinul și Parisul în contradicție cu operatorii de turism dar și cu Austria chiar înainte de sezonul crucial de Crăciun.

În Elveția, țară care nu este membră a Uniunii Europene, stațiunile de schi sunt deschise - poliția patrulează pentru a se asigura că schiorii respectă măsurile anti-Covid, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială.

Guvernul Franței a anunțat joi că stațiunile pentru sporturi de iarnă pot fi deschise, dar instalațiile de teleski și telescaun vor trebui să rămână închise, ceea ce a stârnit furia operatorilor de turism, care vorbesc despre ”o decizie de neînțeles”.

Reprezentanții celor 350 de stațiuni pentru sporturi de iarnă din Franța spun că decizia le-ar putea fi fatală.

”Desigur, toată lumea poate merge în stațiuni ca să se bucure de aer curat, magazinele vor fi deschise, dar barurile și restaurantele nu. De asemenea instalațiile de telescaun și teleski vor rămâne închise pentru public”, a spus premierul Jean Castex.

Declarația premierului a corectat parțial anunțul făcut în prealabil marți de președintele Macron, potrivit căruia stațiunile nu vor putea fi deschise de sărbători.

Este de preferat, a spus Macron, să se planifice o redeschidere a stațiunilor în ianuarie „în condiții mai favorabile”. El a promis că va reveni cu detalii în 10 zile.

Regiunea Haute-Savoie din Alpii francezi a înregistrat luni cel mai mare număr de infecții virale la 100.000 de persoane din întreaga țară, urmată de regiunea vecină, Savoie.

Autoritățile sanitare au avertizat că spitalele regionale ar putea fi saturate rapid dacă schiorii din Franța și din străinătate ar avea voie să călătorească în acea regiune.

"Evident că ne dorim să redeschidem, dar nu cu prețul periclitării sănătății publice", a declarat pentru AFP Jean-Luc Boch, președintele asociației ANMSM a directorilor stațiunii montane.

Viitorul președinte al SUA, Joe Biden, a ținut să transmită națiunii un mesaj de încurajare:

"Există o speranță reală, o speranță tangibilă. Rezistă, nu te lăsa pradă oboselii", a spus Biden într-un discurs televizat de Ziua Recunoștinței.

"Îți vei recupera viața. Totul va reveni la normal. Acest lucru nu va dura pentru totdeauna."

Biden a vorbit după ce mai multe surse oficiale citate de AFP au arătat că cele peste 60 de milioane de infecții au cauzat 1,4 milioane de decese în întreaga lume de când noul coronavirus a apărut în China la sfârșitul anului trecut.

Numărul de infecții - aproximativ echivalent cu populația Italiei - probabil reflectă doar o fracțiune din totalul real, deoarece multe țări nu au capacitatea de a testa.

Familii îndurerate
De obicei, americanii străbat țara pentru a fi alături de familie și prieteni la una dintre cele mai importante sărbători naționale ale acestora, Ziua Recunoștinței.

Dar cazurile de covid-19 sunt în creștere la nivel național de câteva săptămâni, numărul zilnic de cazuri noi depășind în mod regulat 150.000.

Miercuri, numărul a crescut la aproape 200.000 de cazuri, iar decesele au ajuns la peste 2.400 - un record al ultimelor șase luni. Până acum peste 262.000 de oameni au fost uciși de virus în SUA.

În ultimele zile, imaginile de pe rețelele de socializare ale aeroporturilor aglomerate au alimentat îngrijorările americanilor, care nu luau în serios sfaturile autorităților sanitare de a reduce călătoriile.

Totuși, oficialii și pasagerii din Los Angeles au observat o liniște stranie în comparație cu anii anteriori.

"Avionul era aproape gol. Erau doar câțiva oameni", a declarat pentru AFP Nathan Peterson, un student care a sosit miercuri în LA din Utah.

Pe de altă parte, la cantinele sociale americane s-au format cozi lungi în ultimele zile, pe măsură ce economia continuă să se clatine din cauza pandemiei.

"Suntem pregătiți să hrănim 4.000 de persoane. Eu și echipa mea, am lucrat constant la asta, doar pentru a ne asigura că toată lumea va primi o masă de Ziua Recunoștinței anul acesta", a spus David Thomas, bucătar-șef la Los Angeles Mission.

 

 „Nurci zombi”
Chiar dacă se apropie sfârșitul anului 2020, virusul continuă să distrugă economia globală.

Marea Britanie se așteaptă să aibă cea mai mare scădere anuală din ultimele trei secole, guvernul estimând că economia va scădea cu 11,3 % din cauza impactului coronavirusului.

În Danemarca, multe nurci au fost sacrificate din cauza îngrijorării cu privire la o mutație a coronavirusului. Acum, cadavrele animalelor reapar din pământ, deoarece sunt ridicate de presiunea gazelor eliberate prin descompunere.

Fotografiile și videoclipurile fenomenului macabru l-au determinat pe un utilizator de Twitter să numească anul 2020 „anul nurcilor zombi mutante ucigașe”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră