Prof. dr. Ioan Fulga: Medicamentul folosit de Şarapova măreşte rezistenţa la efortul fizic de lungă durată

08 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Ioan Fulga: Medicamentul folosit de Şarapova  măreşte rezistenţa la efortul fizic de lungă durată

 

“Este un medicament de origine letonă autorizat numai în unele ţări, respectiv, Letonia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Azerbaijan şi Armenia.În restul Europei, inclusiv Romania, şi nici în SUA nu este autorizat.

Acolo unde este autorizat se utilizează în tratamentul cardiopatiei ischemice şi se apreciază că ar acţiona prin producerea unor îmbunătăţiri metabolice.

Ca dopant în sport se apreciază că ar produce o creştere a rezistenţei la efortul fizic de lungă durată, o îmbunătăţire a reabilitării după exerciţiile fizice, o protecţie împotriva stress-ului şi o activare a funcţiilor sistemului nervos central”, spune prof. dr. Ioan Fulga.

Luni, jucătoarea de tenis Maria Şarapova, fostă numărul unu mondial, a anunţat că a fost depistată pozitiv, după un test la Australian Open.

Maria Şarapova are 28 de ani şi, potrivit BBC, ea a declarat:

"Am picat testul şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru asta. Am luat medicamentul timp de zece ani, dar de la 1 ianuarie substanţa conţinută a intrat pe lista celor interzise şi nu am ştiut. Am primit la 22 decembrie un e-mail de la WADA despre schimbările apărute pe lista substanţelor interzise şi nu am dat click pe acel link. Am făcut o mare greşeală. Ştiu consecinţele şi nu-mi doresc să-mi închei cariera astfel. Sper să mi se dea şansa de a juca din nou”, a declarat Şarapova.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră