La schi, fără ruptură de ligament!

25 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
La schi, fără ruptură de ligament!


“Ruptura ligamentului încrucișat anterior se produce în timpul practicării unui sport de iarnă, când piciorul rămâne blocat într-o poziție în zăpadă sau pe gheață, iar corpul se duce într-o altă direcție. În acel moment are loc o rotație excesivă în genunchi împreună cu o înclinare laterală, atrage atenția fizioterapeutul Bogdan Gheorghe.

Potrivit acestuia, ruptura ligamentului încrucișat anterioar poate fi de gradul I, II sau III. În ultimul caz, gradul III, soluția indicată de ortoped este operația, urmată de o lungă perioadă de recuperare medicală, care poate dura 6-7 luni, constând în: drenaj limfatic pentru ca zona afectată să nu mai fie umflată, electroterapie pentru a scădea durerea, laserterapie, ultrasunet și bioptron pentru grăbirea vindecării, terapie manuală și mobilizări articulare pentru creșterea mobilității în articulații și kinetoterapie activă pentru creșterea foței musculare, a stabilității și a coordonării.

Sunt și situații în care nu se impune intervenția chirurgicală. Totuși pacientul este imobilizat din cauza umflăturii și a durerilor și i se recomandă recuperarea medicală timp de aproximativ 2 – 3 luni.
Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care, înainte de a pleca la munte pentru a vă odihni și a face un sport de sezon, ca de exemplu schi, este indicat să vă pregătiți organismul. Fizioterapeutul Bogdan Goga vă recomandă să creșteți tonusul musculaturii membrelor inferioare știut fiind că atunci când acești mușchi sunt obosiți, ligamentele preiau rolul de asigurare a stabilității organismului, făcându-le astfel vulnerabile la traumatisme.

De asemenea, trebuie să creșteți stabilitatea la nivelul organismului prin exerciții de propriocepție. Pentru aceasta apelați la un fizioterapeut, care vă va pune în situații de instabilitate, ajutându-vă să reacționați cât mai corect într-o eventuală situație de acest gen pe zăpadă, la schi.

Specialistul fizioterapeut vă mai recomandă o încălzire corespunzătoare înainte de practicarea unui sport de iarnă: încălzirea articulațiilor prin exerciții simple de gimnastică, urmare de stretching.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră