Risc de disfuncție erectilă de 6 ori mai mare la bărbații care au făcut COVID-19

12 Apr 2021 | scris de A.V.
Risc de disfuncție erectilă de 6 ori mai mare la bărbații care au făcut COVID-19

COVID-19 crește riscul de a dezvolta disfuncție erectilă (DE) de aproape șase ori, potrivit datelor primului studiu care a investigat asocierea dintre cele două afecțiuni la bărbații tineri. Se pare că și reciproca e valabilă, bărbații cu DE sunt mai vulnerabili la infecția cu SARS-COV-2, scrie 360.medical.ro.

Bărbații cu disfuncție erectilă au de cinci ori mai multe șanse de a face COVID-19, în timp ce bărbații care au făcut deja infecția cu noul coronavirus au risc de a dezvolta DE de 5,66 mai mare.

Emmanuele A. Jannini, profesor de endocrinologie și sexologie medicală la Universitatea din Roma, e de părere că ,,disfuncția erectilă poate fi atât o complicație pe termen scurt, cât și pe termen lung a COVID-19”, astfel că bărbații ar putea avea un motiv în plus pentru a se vaccina împotriva COVID. De asemenea, are un argument în plus pentru purtarea măștii. Profesorul subliniază că vârsta înaintată, diabetul, indicele mare de masă corporală (IMC) și fumatul cresc riscul de a contracta coronavirusul, acești factori fiind identici cu factorii de risc pentru DE.

,,Rezultatele studiului nostru arată că disfuncția endotelială este frecventă în ambele condiții COVID-19 și DE. Am dori să găsim un biomarker al disfuncției endoteliale după COVID, deoarece se pare că există multe sechele care coexistă mult timp după infecție”, a adăugat Jannini.

Problemele erectile, un „semn distinctiv” al bolii arteriale coronare non-obstructive

Cercetările anterioare au sugerat că forma de COVID-19 asimptomatică ar putea fi asociată cu probleme nedetectate la vasele de sânge mici, pe termen lung. „Într-adevăr, COVID-19 este cu siguranță o boală endotelială în care manifestările sistemice pot fi datorate unor modificări ale echilibrului trombotic / fibrinolitic endotelial. Disfuncția erectilă a fost adesea considerată un semn distinctiv al disfuncției endoteliale și, ca atare, o asociere potențială între DE și COVID-19 a fost, de asemenea, postulată și a sprijinit investigația în acest studiu”, a subliniat Jannini.

Studiul actual s-a bazat pe faptul că DE este adesea considerat un marker clinic al stării generale de sănătate afectate, care prezintă evenimente cardiovasculare la o vârstă fragedă. Acesta a avut ca scop investigarea legăturii încrucișate dintre COVID-19 și DE.

Datele au fost extrase din sondajul online Sex @ COVID, care a fost realizat în perioada 7 aprilie – 4 mai 2020, în Italia. Sondajul a inclus  2.644 de bărbați cu vârsta medie 33 ani. Dintre acești participanți, au fost identificați 985 bărbați activi sexual, dintre care 25 (2,54%) au raportat teste pozitive pentru COVID-19. Aceste persoane au fost comparate cu 75 de bărbați COVID-19-negativ.

Rezultatele au arătat că prevalența DE a fost semnificativ mai mare în rândul bărbaților care au raportat de la sine un istoric de COVID-19 comparativ cu o populație COVID-negativă (28% față de 9,33%). După ajustarea pentru variabilele care sunt considerate a avea o influență asupra dezvoltării DE, cum ar fi starea psihologică, vârsta și IMC, raportul de probabilități pentru dezvoltarea DE după ce a avut COVID-19 a fost de 5,66%.

În mod similar, după ajustarea în funcție de vârstă și IMC, bărbații cu DE au fost cu 5,27% mai predispuși să aibă COVID-19. Cercetătorii au mai subliniat că bărbații care prezintă un debut brusc sau agravarea DE ar putea considera, de asemenea, carantina ca măsură de precauție sau ar putea fi testați pentru COVID-19. Aceștia au avertizat că virusul ar putea acționa ca un potențial factor declanșator pentru apariția disfuncției erectile sau poate deveni un factor agravant pentru progresul său către forme mai severe.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră