Regimul mediteranean încetinește procesul de îmbătrânire a creierului

12 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Regimul mediteranean încetinește procesul de îmbătrânire a creierului

O echipă scoțiană mai adaugă un avantaj oferit de regimul mediteranean. Despre acest regim se știa că protejează sistemul cardiovascular. Mai nou, el contribuie la prevenirea declinului cognitiv: încetinește procesul natural de îmbătrânire a creierului, anunță site-ul destinationsante.com.

Regimul mediteranean este extrem de generos cu fructele, legumele, uleiul de măsline, cerealele, peștele, lactatele, vinul... În schimb, este mai restrictiv în privința consumului de carne roșie.

Cercetătorii de la Universitatea Edimbourg (Scoția) au analizat datele privitoare la alimentația a aproximativ 1.000 de scoțieni cu vârste în jur de 70 de ani, care nu prezentau niciun semn de demență. După trei ani, aceste persoane au efectuat un examen IRM pentru a li se măsura volumul total al creierului, al materiei cenușii, precum și grosimea cortexului și a stratului extern al creierului. Acest examen a fost reluat după alți trei ani, când aceste persoane aveau în medie 76 de ani.

Rezultatul confirmă că regimul mediteranean protejează creierul.

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul se micșorează și pierdem din celulele cerebrale, ceea ce poate afecta procesul de învățare și de memorare, explică profesorul Michelle Luciano, principalul autor al acestui studiu. Mai mult, s-a stabilit că, la persoanele care au adoptat regimul alimentar, acest proces care afectează creierului se reduce la jumătate!

Și încă un amănunt interesant: consumul de carne și de pește nu este asociat acestui rezultat. Alte componente ale regimului mediteranean explică acest proces. Care? Pentru un răspuns la această întrebare sunt necesare alte studii

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră