Recorduri incredibile cu bebeluşi, mame şi taţi

20 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Recorduri incredibile cu bebeluşi, mame şi taţi

 Bebeluş uriaş, bebeluş cât un pachet de unt, mame care au adus pe lume... 69 de prunci, tată pentru prima dată la ... 94 de ani... recorduri descrise de site-ul doctissimo. 

Cel mai gras 
Potrivit site-ului guineesworldrecords.com, recordul mondial în privinţa celui mai grăsuţ bebeluş adus pe lume de o mamă este deţinut de fiul lui Carmelina Fedele. Bebeluşul s-a născut la Aversa, în Italia, în septembrie 1955. La naştere, el cântărea 10,2 kilograme, adică avea greutatea unui copil de un an. 
Cel mai slab
În SUA, mai precis în Illinois, s-a născut şi chiar a supravieţuit bebeluşul cel mai slab din lume. La 19 septembrie 2004, micuţa Rumaisa Rahman s-a născut prematur, la 25 de săptămâni şi 6 zile de sarcină. Ea avea la naştere doar... 260 de grame, adică echivalentul unui pachet de unt. Azi, Rumaisa este o adolescentă sănătoasă, elevă în Chicago.
Mama cu cei mai mulţi copii
În secolul al XVIII-a, prima soţie a lui Feodor Vassiliev (1707-1782) a adus pe lume 69 de bebeluşi, între 1725 şi 1765. Un record impresionant datorat, în parte, numeroaselor sarcini multiple. În total, ea a avut de 16 ori gemeni, de 7 ori tripleţi şi de 4 ori cvadrupleţi. Cu toată rata de mortalitate infantilă ridicată la acea vreme, totuşi 67 dintre copii au ajuns la maturitate.
Acest record este împărţit cu doamna Scheinberg, o austriacă, la rândul ei, mamă a 69 de copii. După decesul ei la vârsta de 58 de ani, soţul ei a mai avut 18 copii cu a doua soţie. În total.. 87 de copii!
Sarcina cea mai scurtă
21 de săptămâni şi 5 zile este sarcina cea mai scurtă din lume. O femeie din Germania a născut gemeni la 7 noiembrie 2010. Fetiţa,  Frieda, cântărea 460 de grame. Femeia a reuşit să părăsească maternitatea după cinci luni şi jumătate, când Frieda cântărea 3,5 kilograme. Din păcate, fratele ei nu a supravieţuit. 
Sarcina cea lungă
La 23 martie 1910, Jacqueline Haddock, o femeie din Anglia, a născut o fetiţă după 13 luni de sarcină (398 de zile).Bebeluşul s-a născut mort. Deşi sarcina a durat foarte mult, totuşi pruncul nu cântărea decât 1,360 kg la naştere. 

Intervalul cel mai lung dintre gemeni
În Irlanda, micuţa Amy a venit pe lume la 1 ianuarie 2012. Sora ei geamănă s-a născut la 27 august 2012, adică după 67 de zile. Explicaţia acestei diferenţe semnificative? Micuţa Amy s-a născut prematur. Apoi, fără un motiv aparent, contracţiile mamei s-au oprit. Medicii au preferat să o lase pe Katie să se dezvolte în uter. După emoţii şi spaime, mama a răsuflat uşurată. Iar cele două gemene au avantajul că fiecare are o zi aniversară distinctă. 
Fătul cel mai în vârstă
În China, medicii au operat o femeie în vârstă de 92 de ani care se plângea de dureri abdominale. De fapt, ea era purtătoarea unui făt de aproape 61 de ani. Huang Yijun a rămas însărcinată în 1948. Din diverse motive ea nu a putut să extragă fătul mort şi a continuat să trăiască astfel. Acest fenomen foarte rar, numit popular bebeluşul de piatră. Este vorba de o sarcină extrauterină nediagnosticată sau, cum este cazul aici, nesupravegheată. După ce fătul a murit, s-a calcifiat în corpul femeii. În prezent, în lume, sunt înregistrate cel puţin 300 de asemenea cazuri.
Cel mai mic bebeluş
Nina Juarez , o fetiţă din Minnesota, este cel mai mic  bebeluş din lume. La naştere, iulie 2002, ea cântărea 320 de grame şi avea 24 de centimetri. S-a născut prematur la numai 108 zile de sarcină. Nina a venit acasă cu părinţii după ce a mai stat cinci luni în spital.
Cel mai tânăr cuplu de părinţi
În Anglia, în 2014, o  fată de 12 ani şi prietenul ei de 13 ani au avut o fetiţă. Ei au format cel mai tânăr cuplu de părinţi din lume. Cei doi tineri părinţi se întâlneau de aproape un an înainte de sarcină. Tatăl tinerei a mărturisit că el şi soţia lui au aflat de sarcină cu o lună înainte de termen. Cei doi tineri au decis să crească împreună copilul, evident având şi sprijinul părinţilor. 
Mama cea mai în vârstă
Două indience deţin acest record. Ele au devenit mame la 70 de ani, ambele în 2008. Omkari Panwer şi soţul ei aveau două fiice şi cinci nepoţi. Dar erau foarte trişti că nu aveau un fiu. După ce au recurs la fertilizarea in vitro, cuplul a avut în final gemeni: o fiică şi un fiu. 
Rajo Devi Lohan şi soţul ei au sperat peste 50 de ani că vor avea un prunc. La vârsta de 70 de ani, femeia are primul copil, pe micuţa Naveen, care s-a născut ca urmare a fertilizării in vitro. În India, societatea priveşte cu ochi răi dacă nu reuşeşti să îţi întemeiezi o familie. Legislaţia privitoare la fertilizarea in vitro nu ţine seama de vârsta mamei, ci de sănătatea ei fizică şi psihică.  
Tatăl cel mai în vârstă
Ramjeet Raghav este indianul care deţine recordul absolut de cel mai bătrân tată din lume. În 2010, el a devenit tată pentru prima dată când avea 94 de ani. În 2012,  chiar el şi-a depăşit propriul record, devenind tată pentru a doua oară la... 96 de ani.
Cea mai mare sarcină multiplă
În 2009,  despre Naya Suleman din SUA s-a vorbit foarte mult. Femeia a urmat un tratament de fertilizare in vitro şi a adus pe lume 8 bebeluşi sănătoşi. Tânăra mamă avea deja şase copii. După naşterea octupleţilor, această mamă a fost supranumită Octomom.  

 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră