OMS: Patru din cinci cazuri de cancer de piele ar putea fi prevenite

12 Iun 2015
OMS: Patru din cinci cazuri de cancer de piele ar putea fi prevenite
 Ştim că pentru om, expunerea moderată la razele ultraviolete (UV) cu respectarea unor reguli de protecţie, este indispensabilă pentru sinteza vitaminei D. Dar tot atât de bine se ştie că supraexpunerea la soare este cauza reacţiilor acute şi cronice la nivelul pielii, ochiului şi sistemului imunitar. Progresul incidenţei cancerelor de piele, înregistrat în ultimele decenii, este direct legat de expunerea la soare şi aici sunt vizate persoanele care muncesc în aer liber nu numai cele care sunt în vacanţă.

A a sta la umbră, în spaţii aerisite şi cu aer condiţionat. A purta haine lejere, în culori deschise, din fibre naturale. A limita durata expunerii la soare, ştiindu-se că razele UV sunt mai puternice între orele 10:00 şi 16:00. A fi atent la indicele UV, informaţie care ajută la planificarea activităţilor în aer liber. A folosi cremele solare cu spectru larg, cu indice de protecţie de peste 15, cu reînnoirea stratului din două în două ore, sau după ce aţi înotat sau aţi făcut sport în aer liber. Sunt câteva măsuri care ne protejează de efectele razelor UV.

Copiii sunt extrem de vulnerabili la efectele UV, întrucât numeroase funcţii vitale, cum este cea a sistemului imun, nu sunt complet dezvoltate şi nu au capacitatea de a-i apăra în cazul supraxpunerii la soare.

Anual, în lume, sunt diagnosticate 130.000 de cazuri de malanom malign. Se stimează că 66.000 de persoane mor, anual, din cauza melanomului şi a altor cancere de piele.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră