Prof. dr. Alexandru Rafila: România nu e ameninţată de virusul Zika

12 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Alexandru Rafila: România nu e ameninţată de virusul Zika

"Infecția Zika transmisă de țânțari este o boală care se manifestă în America de Sud și America Centrală. În Europa nu au existat cazuri de transmitere locală a acestei infecții. Acest lucru a fost subliniat în cursul zilei de astăzi la adunarea care are loc la Copenhaga — ședința anuală a Biroului regional OMS pentru Europa. Nu există în momentul de față o amenințare suplimentară în ceea ce privește transmiterea acestei infecții în Europa", a  a declarat prof. dr. Rafila.

Infecţia este transmisă de o specie de țânțar — Aedes Aegypti, iar în câteva dintre cazuri s-a semnalat și posibilitatea transmiterii de către o specie înrudită — Aedes Albopictus, care se găsește și în sudul României. Potrivit lui Rafila, transmiterea virusului este însă "cu totul și cu totul improbabilă" având în vedere faptul că cele câteva cazuri din România au fost de import, fără a se semnala vreo transmitere secundară.

"În România cele câteva cazuri de infecție s-au vindecat fără niciun fel de problemă și nu s-a semnalat o transmitere secundară, adică locală a acestei infecții. Nu trebuie să ne punem probleme deosebite, mai ales că urmează sezonul rece și practic circulația țânțarilor în aceste zone este inexistentă", a explicat specialistul.

O delegație din România condusă de secretarul de stat Marius Ungureanu participă luni la o întâlnire a Biroului regional OMS pentru Europa.

"Regiunea Europeană a OMS numără 53 de state. S-a făcut o trecere în revistă a activității Biroului regional pentru Europa. (...) Și noi ca delegație avem câteva intervenții de făcut pe teme de interes pentru sănătatea publică, mă refer în primul rând la bolile transmisibile, la îmbunătățirea indicatorilor de sănătate din regiunea noastră geografică și de anumite obiective pe care le are OMS în ceea ce privește dezideratele pentru sănătate 2020, adică atingerea unor ținte în ceea ce privește calitatea vieții și a indicatorilor de sănătate până în anul 2020 și perspectiva până în anul 2030", a precizat prof. Rafila.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră